Kod pisanja ovakvih reportaža i prijedloga za izlete uvijek muku mučim s naslovima. Koliko god se činilo da je naslov lako izabrati to baš i nije tako. Naslov mora privući čitatelja ali i sadržavati sve ono o čemu se u tekstu piše. Konkretno u ovome slučaju radi se o nekoliko zanimljivosti koje se nalaze na području Gornje Stubice.

Naravno, ovdje se radi o Matiji Gupcu, još jednom velikanu hrvatskog Zagorja kojega povijest pamti kao jednog od prvih boraca za ljudska prava. Poveo je Gubec seljake u bunu protiv strahovlade i izrabljivanja feudalca Franje Tahya. Poznato nam je svima još iz školskih dana da je buna ugušena u krvi a njen vođa Matija Gubec, prema legendi, „okrunjen“ užarenom krunom na Markovom trgu u Zagrebu.

DSC 0328Ako tražite još jedan prijedlog za izlet u ovome kraju onda vam toplo preporučam dvorac Oršić u Gornjoj Stubici. Sam dvorac izgrađen je u 18. stoljeću od plemićke obitelji Oršić na mjestu gdje se nekada nalazila srednjovjekovna utvrda. Međutim novi dvorac nije imao obrambenu svrhu već je bio namijenjen isključivo za stanovanje.

Povodom 400. obljetnice seljačke bune dvorac je preuređen u muzej seljačkim bunama a oko njega uređen je perivoj i park te veliki spomenik seljačkoj buni i Matiji Gubcu djelo kipara Antuna Augustinčića.

Baš taj vikend koji sam proveo u Zagorju poklopilo se nekoliko stvari koje su itekako utjecale na ove moje objave. Izabrao sam Krapinu i festival zagorske popevke kao centralno mjesto, odnosno bazu iz koje ću obilaziti okolne dvorce i ostale znamenitosti. Kada sam već stigao u Krapinu saznao da se upravo taj vikend održava auto rally od Kumrovca do Desinića, mjesta gdje se nalazi dvor Veliki Tabor i da su ceste zatvorene. Kada sam došao u Gornju Stubicu obići dvorac Orišić i muzej seljačkih buna i spomenik Matiji Gubcu, ugledao sam ispred spomenika razglas i pozornicu koja se pripremala za neku feštu a što mi je itekako kvarilo kadrove za fotografiranje. Ulaskom u dvorište dvorca saznao sam da je tamo u tijeku pripreme za neku svadbu, ali ipak sam uspio obići dvorac.

Na popisu je još bila i Gupčeva lipa, još jedno mjesto koje obavezno treba vidjeti kada se dođe u dvorac Orišić. Međutim kada sam došao do Gubčeve lipe, tamo me je dočkala još jedna svadba i nikako nisam mogao fotoaparatom dočarati vam sliku Matije Gupca koji ispod lipe okuplja svoje ustanike i srčanim govorima motivira ih na pobunu. Umjesto Gupčevih pokliča danas je ispod lipe odjekivalo „Za Ljiljanu“ vječnog boema Tome Zdravkovića, a to mi se pak nikako nije uklapalo u priču…

Na kraju sam odlučio posjetiti spomenog park još jednog zagorskog velikana i borca za slobodu Rudolfa Peršina, pilota JNA koji je s MIG 21 još u listopadu 1991.g. prebjegao u Austriju u Klagenfurt i tamošnjoj policiji izjavio: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati u svoj narod“.

Nakon povratka u Hrvatsku odmah se stavlja na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu kao pilot. U VRO Bljesak 2.svibnja njegov zrakoplov je pogođen i srušio se preko Save u bos. Posavinu na područje koje su kontrolirali bosanski Srbi. O njegovoj sudbini nije se znalo ništa pune dvije godine kada je tek 1997. njegovo tijelo predano Hrvatskoj.

2004. u njegovom rodnom Jakšincu u Gornjoj Stubici uređen je spomen spark gdje je postavljen i zrakoplov MIG 21.

Dolaskom do spomen parka dočekale su me zatvorene ulice oko parka te postavljene pozornice i stolice, a tek onda sam saznao da se i ovdje sprema obilježavanje obljetnice i da je sutradan aero miting.

DSC 0375Nekakav generalni zaključak je da se u Zagorju svaki vikend nešto događa i da je vrlo živo, ili sam ja pogodio baš takav vikend. U svakom slučaju od srca vam predlažem da obiđete sve spomenutu pogotovo ovih dana dok je još toplo a nije više prevruće. Nećete požaliti!

I kako to već biva kod mene jedan problem nikada ne dođe sam, pa tako uz sve spomenuto nikako nisam mogao pokrenuti dron da bih iz zraka fotografijama dočarao ovaj prekrasan kraj. S toga ovaj puta malo skromnija fotogalerija ali se nadam da će vas ipak potaknuti na posjet.

A kako je završio moj vikend u Zagorju i što sam još sve obišao saznat ćete narednih dana.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek