Kada u naslovu kažem mala Lana onda to nije ništa podrugljivo ili ružno nego nešto simpatično i s puno poštovanja, a mala Lana je itekako zaslužila puno poštovanja. Kada je u Rijeci bio 1. Photo Meeting za bajkerice u organizaciji Moto Trip Croatia, 24.5.2022.g., okupila se šarolika ekipa žena motoristica. 

Danas svi nekuda žurimo i jurimo i ne obraćamo pažnju na krajeve kojima prolazimo. Gotovo da ne primjećujemo ni prekrasnu prirodu a pogotovo ne razmišljamo o nekim povijesnim događajima koji su se događali na području kojim prolazimo. Jedno od takvih mjesta pored kojega se često prolazi a nitko na njega ne obraća pažnju je Krbavsko polje u Lici. 

Na prvom photo meetingu za hrvatske bajkerice održanom u Rijeci na kojega je došlo 40-tak žena s područja Rijeke i okolice te iz Istre, jedna od žena privlačila je pažnju na predivnom i moćnom Harley Davidson Road Kingu. Naravno, sve te žene su bile atraktivne na svojim motociklima ali ova je bila drugačija i po tome što je stajala malo po strani i bila ozbiljnog izraza lica. 

Na moru živim već više od 20 godina pa sam i svoj život, događanja i sve ostalo prilagodio na sezonu, predsezonu i postsezonu. Ovo posljednje, postsezona, uvijek je najzanimljivije… To je ono kada 31. kolovoza prošetaš gradom a gužva na svakom kantunu. Furešti sa svih strana svijeta, modni krikovi da ti pamet stane ali i legendarne i neumorne „fudbalerke“ koje isfuravaju samo još oni najuporniji Njemci i Česi i poneki ruski novopečeni bogataš.

Okupljanje je počelo u petak na praznik 5.8. u Starigrad Paklenici u kampu Padre koji je bio otvoren isključivo za nas. Sudionici vožnje koji su pristizali iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Raba i Lovrana, odlučili su iskoristiti blagodati kampa u centru Starigrada i uz samo more i dan provesti u kupanju i uživanju. Samo 50-tak metara od kampa nalazi se središnja mjesna pozornica na kojoj se odvijao zabavni program, a uz nju i poznati starigradski kafići i klubovi. Dakle, lokacija nam je bila savršena.

Kada se rodila ideja o projektu Na dva kotača protiv predrasuda cilj je bio predstaviti žene motoristice iz cijele Hrvatske i prezentirati ih javnosti. Razlog je taj što se na žene koje voze motore itekako gleda s predrasudama. Na nedavnom 2. Photo Meetingu u organizaciji Moto Trip Croatia koji se održao u Slavoniji, skupile su se bajkerice iz nekoliko slavonskih gradova; Požega, Sl. Brod, Đakovo, Virovitica, Donji Miholjac, Vinkovci, Županja, Vukovar, Osijek…

Znate ono kad doma pripremate više vrsta hrane za veći broj ljudi pa vam od svega ostane ponešto, i onda od svih tih ostataka smućkate nešto posebno? Ne znači da je to nešto bezveze, čak naprotiv. Vrlo često takav miks ispadne jako ukusan i kvalitetan. E pa tako nekako nastaju i ove reportaže pod nazivom Upoznaj domovinu da bi je više volio.

Iako je na jadranskoj obali od Istre do Dubrovnika bezbroj prekrasnih gradova i naselja koja odišu ljepotom, povijesti i kulturom, stara gradska jezgra Raba je posebna po mnogočemu. Tri su glavne paralelne ulice koje se protežu njegovom dužinom: Donja, Srednja i Gornja ulica. 

Bilo je oko podne kada sam u Puli u navigaciji ukucao ime sela kojega nikako nisam mogao zapamtiti – Kringa. Navigacija mi je pokazala tri moguća puta do Kringe a ja sam izabrao najkraći i onaj koji mi se činio najlogičnijim, što će se na kraju pokazati pogrešnim, ali to su te čari putovanja na nepoznata mjesta.

Ideja za predstavljanjem hrvatskih motoristica došla mi je kada sam po hrvatskim cestama počeo susretati sve više žena koje voze motore. I nekako u tom "muškom" svijetu gdje su muškarci uvijek glasni i gdje se samo oni hvalisaju sa svojim vozačkim umijećem, žene su tiho i nenametljivo stvarale svoju bajkersku scenu.