Moto Trip Croatia, kao što većina vas već zna, svojim reportažama i prijedlozima za izlete promovira hrvatske kulturne i povijesne znamenitosti i prirodne ljepote Republike Hrvatske bez ikakvog političkog ili svjetonazorskog opredjeljivanja. Međutim, napisati reportažu ili bilo kakav tekst o Kumrovcu i pri tome izbjeći bilo kakvu političku konotaciju pravi je izazov. Kada se spomene Kumrovec prva asocijacija je Josip Broz Tito, najpoznatija povijesna osoba rođena u tom malome zagorskom selu. Međutim, rodna kuća Josipa Broza samo je jedan mali dio jedne dobre i kvalitetne povijesno kulturne priče.

DSC 0486Dolazak u Kumrovec za mene ima i neko drugo značenje. Naime na ulazu u Kumrovec nalazi se nekadašnja Politička škola Saveza komunista Jugoslavije. Za one mlađe koji ne znaju kratko ću objasniti jer eto ipak je i to dio naše povijesti, kakav god bio. Dakle, sredinom 70-tih godina 20. stoljeća vladajuća Komunistička Partija Jugoslavije osnovala je Političku školu u svrhu kvalitetnijeg osposobljavanja politčki podobnih kadrova za vodeće pozicije u svim sferama društva. Ukratko, osnove marksizma bile su glavni predmet u toj školi, ili političko „pranje mozga“.

Bilo je to impresivno i moderno zdanje, sa modernim hotelskim sobama, recepcijom, restoranom, učionicama, sportskom dvoranom, sportskim terenima itd. Vjerojatno se pitate kakve to sada ima veze s ovom reportažom, pa da objasnim na brzinu. Početkom 1992.g. kratko sam boravio u Kumrovcu u toj zgradi kada komunizma više nije bilo i kada je u Hrvatskoj bjesnio rat. U nekadašnjoj političkoj školi, bio je centar odnosno baza za specijalne postrojbe Glavnog Stožera Hrvatske vojske. Kao pripadnik Specijalne postrojbe Glavnog Stožera HV-a Bojne Frankopan tu sam boravio kratko u veljači 1992. pa sam otišao na commando obuku u Žuticu i opet nakon nje se vratio u Kumrovec a onda dalje opet na ratište… Imao sam tada 18 godina i 4-5 mjeseci. Dva mjeseca kasnije bio sam teško ranjen ali to je ipak priča za neku drugu reportažu.

Prilikom nedavnog dolaska u Kumrovec naišao sam na tu zgradu i morao sam ju obići i malo fotografirati. Emocije su bile jake, prolazile su mi slike kroz glavu… Ali zgrada kakvu ja pamtim više ne postoji. Sada je to ruševina urasla u travu i šikaru, potpuno devastirana i uništena…

MUZEJ „STARO SELO“

DSC 0487Nakon 2. svjetskog rata rodila se ideja o muzeju na otvorenom kako bi se cijelo jedno selo muzejski zaštitilo. Na početku su odmah napravljene konzervatorske pogreške i dio objekata je izgubio autentičnost i unatoč bogatom kulturološkom nasljeđu naglasak se stavljao isključivo na Titovu rodnu kuću a sve ostalo je bilo popratni folklor. Na svu sreću danas su te neke greške ispravljene, objektima su vraćeni autentični izgledi a cijeli muzej „Staro selo“ ima puno veći značaj nego što je to rodna kuća komunističkog vođe.

Obnovljena stara jezgra Kumrovca prostire se na 39.261 m2 površine i na tom prostoru nalazi se 22 objekta. Na tom prostoru rekonstruiran je i restauriran 21 stambeni objekt (hiže mazanke ili hiže zidanke), stara pučka škola, 10 gospodarskih zgrada i 9 pratećih objekata (2 svinjca, 2 spremišta za kukuruz, 5 bunara).

Objekti su obnovljeni na svojim izvornim temeljima pa možemo istaknuti Muzej "Staro selo" Kumrovec kao najveći in situ muzej u Hrvatskoj, koji svojim muzejskim ekspozicijama posjetiteljima prikazuje način življenja krajem 19. i početkom 20. st.

Muzej danas djeluje u sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja. Osim očuvane tradicijske arhitekture te prikaza tradicijskih obrta sa kraja 19. i početka 20. st., djelovanje Muzeja možemo prepoznati kroz izložbenu djelatnost, interaktivne muzejsko-edukativne programe, manifestacije koje se ostvaruju u suradnji sa KUD-ovima iz Krapinsko-zagorske županije i drugim čuvarima nematerijalne baštine, publicističku djelatnost, suvenirsku ponudu...

 

I TITO, I TUĐMAN, I MATIJA GUBEC...

Na ulazu u muzej „Staro selo“ nalazi se rodna kuća Josipa Broza ispred koje se nalazi i njegov kip. Rodna kuća prikazuje život s kraja 19. stoljeća a osim što je uređena u tradicionalnom duhu u njoj se mogu vidjeti i neke privatne stvari te pokloni koje je dobivao komunistički vođa Josip Broz.

DSC 0602Nakon Kumrovca uputio sam se prema Velikom Trgovišću kako bih tamo posjetio rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Ta kuća iako obnovljena i opremljena skromnije, također sadrži neke od detalje i uspomene na djetinjstvo Franje Tuđmana a potom i na njegovo odrastanje, sudjelovanje u NOB-u, te kasniju političku borbu u stvaranju neovisne Republike Hrvatske. Na pročelju kuće nalazi se natpis koji otkriva da je to kuća i Stjepana Tuđmana, Franjina oca, te njegove funkcije unutar HSS-a između dva svjetska rata.

I tako malo hrvatsko Zagorje mjesto velike ljepote, bajkovitih dvoraca, romantičnih priča, bitaka, velike Seljačke bune, mjesto koje je dalo velike povijesne osobe, ostavljam iza sebe lišen bilo kakve političke pozadine, jer Zagorje ne zaslužuje da ga se na takav način obilježava. Ali istovremeno Zagorje je sve to; I Tito, i Tuđman, i Matija Gubec, i grofovi, i vojvode, i Rudolf Perešin, i banovi, i kmetovi i feudalci, i dvorci, i bregi, i hiže… Sve je to naše prekrasno Hrvatsko Zagorje.

I ovu seriju reportaža po Zagorju završio bih jednom pjesmom koju je napisala dvanaestogodišnja djevojčica Ana Bešenić (1952. – 2012.) sada već davne 1964.godine:

Suza za Zagorske brege

V jutro dišeče gda bregi su spali
A mesec još zajti ni štel.
Potiho sem otprl rasklimanu lesu
I pinklec na pleča sem del.

Stara je mati išla za menom,
Nemo vu zemlu gledeč.

Ni mogla znati kaj zbirem vu duši
I zakaj od včera nis rekel ni reč.
Preveč smo toga povedat si šteli
A se smo pozabili več.

Gda smo vre prešli kraj najzadnje hiže
Vu suzah najemput sem bil.
Kaj ne bi vidla to stara mi mati
Z rukami lice sem skril.

Sud oko mene su dišale rože
I bil je rascveteni maj.

A ja nis ni jemput pogledal za sobom,
Od tuge nis mogel pozdraviti kraj,
Samo sem bregima dragim obečal
Da vrnul se bum nazaj.
Samo sem bregima dragim obečal
Da vrnul se bum nazaj.

__________________________
Tekst i foto: Dražen Kasprek