Horizonti susreta – Osvrt na ciklus reportaža Moto Trip Croatia

Slučajnim susretom na netu, u čitavoj invaziji različitih sadržaja, kao prof. geografije i sociologije, privukle su me reportaže Moto Trip Croatia, pravi mali mikrokozmosi u kojima se isprepliću povijest, geografija, književnost…

Oduševila me ideja da se ovako pristupi promociji prirodnih ljepota i povijesno – kulturne baštine Hrvatske.

Autor ideje, reportaža, kao i samog portala, a evo sad odnedavno i udruge, Moto Trip Croatia je Dražen Kasprek.

 DSC0846Dražen je uspio spojiti nekoliko svojih ljubavi (ljubav prema motociklima, pisanju, fotografiji ) u jednu i prenijeti je nama uz evociranje sve one unutarnje i vanjske ljepote života. Od prve fotografije prepoznaje se istančan senzibilitet za detalje i posebnosti koji često prolaze nezapaženo, a mogu biti jedinstven doživljaj za svakog od nas. Ta osviještena komunikacija s vlastitom percepcijom svijeta i susret kulturno – povijesne baštine u zagrljaju prirodnih ljepota, ne moga vas ne ostaviti pod snažnim dojmom, koji potiče želju da i sami sve to doživimo.

Tako vas Dražen vodi kroz svoje tekstove i fotografije na nezaboravne “vožnje” (na puno je njegovih fotografija motocikl s kojim je posjetio sva ova mjesta o kojima piše), kroz predivne, gotovo bajkovite krajolike Hrvatske, gdje upoznajemo ne samo lokacije čudesnih prirodnih ljepota već i povijesne činjenice i zanimljivosti za većinu kojih niste imali prilike ranije čuti. Tako ćete u jednoj od njegovih reportaža čitati i o ljubavnim jadima mladog Kalifronta.

Ima posebnog šarma u njegovom pisanju, jer on piše slojevito, no pitko, stilski izražajno i tematski zanimljivo. Tekstovi koji se čitaju u dahu, kao što nastaju neka slikarska djela oslikana jednim potezom kista, a fotografije vas tako zagrle na prvi pogled i povuku preko ruba ekrana, tamo negdje, u čudesne svjetove prirodne i povijesno – kulturne baštine Hrvatske.

Kontemplativno je to iskustvo koje otkriva jedinstvene, skrivene na trenutke daleke svjetove, a opet tako bliske i blize.

Pronađite vremena i otiđite na jednu vožnju s Draženom, čitajući njegove reportaže i gledajući njegove fotografije, koje će sigurno u vama potaknuti uz onaj ovdje tako prisutan avanturistički duh i želju da i sami nekim svojim objektivom uhvatite trenutke tih mjesta u svoj svojoj ljepoti, pritom ih još više upoznajući, dolazeći do nekih novih spoznaja.

 DSC3560Budući sam ove godine, u školi gdje predajem geografiju, krenula s ciklusom predavanja Fotografija u geografiji, a kroz koji pozivam gostujuće predavače, pozvala sam i Dražena da nam bude gost i u svom predavanju opiše, uz svoje fotografije, svoje doživljaje nekih od mjesta koje je posjetio.

Na taj način djeca ne samo da uče o prirodnim i povijesno – kulturnim znamenitostima, već razvijaju istraživački duh, interes za upoznavanje svih tih krajeva, a uz sve to razvijaju svijest o očuvanju i zaštiti prirodnih ljepota i povijesno – kulturnih lokaliteta.

Veselimo se Draženovom predavanju, a do tada pozivam i vas na susrete u fotografiji i tekstu u reportažama Moto Trip Croatia.

 

Lidija Ivon, prof.

Check Also

Poziv fotografima i snimateljima!

Poštovani profesionalni i amaterski snimatelji i fotografi. Udruga Moto Trip Croatia poziva vas na moto …

Održano predavanje u zadarskoj osnovnoj školi

Danas je u zadarskoj osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje održano treće predavanje iz ciklusa Fotografija u geografiji. Gost …