O nama

Početkom 2021.g. pokrenuo sam ovu web stranicu na kojoj sam počeo zapisivati reportaže sa svojih moto vožnji. Nisam htio pisati klasične putopise nego mi je želja bila predstavljati neke manje poznate priče, anegdote, događaje, legende… Nema konkretnog obrasca kako nastaju takve reportaže. Neke nastanu slučajno, neke namjerno ali svima im je zajedničko da sadrže tri bitna elementa: hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu i da promoviraju prirodne ljepote Hrvatske.

gr3Promocija kulturnih i povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota Hrvatske

Recimo u reportaži o velebitskim mirilima, neobičnim spomenicima sa Velebita, mogu se pronaći elementi kulturne, povijesne i prirodne baštine a opet je dovoljno neobično da bi zadovoljilo moje kriterije. Isto tako je i sa reportažom o istarskom vampiru Juri Grando, ili o rapskom Kaliforntu, istarkom divu Dragonji, senjskoj Crvenokosoj Zori itd. Dakle, u ovim mojim reportažama ne opisujem mjesta i gradove, ne pišem o njihovoj turističkoj ponudi, ne prepričavam i ne prepisujem ono što je već netko napisao a ni ne snimam svoje selfije kao što to radi većina putopisaca. Želim predstaviti manje poznatu kulturnu i povijesnu baštinu i prirodne ljepote Hrvatske i to na neobičan način koji će potaknuti i vas čitatelje da posjetite neka od tih mjesta. I siguran sam da će posjet tome mjestu imati sasvim drugačiji doživljaj nakon što o njemu saznate nešto na ovim stranicama. Kako mi reče jedan bajker koji se sa svojom suprugom vozi po Hrvatskoj i kojemu su ove moje reportaže postale svojevrsni vodić: “Nakon što sam pročitao tvoju reportažu o ludoj kombinaciji diva Dragonje, njemačkih penzionera na ziplajnu i mađarskih urotnika koji bježe iz pazinskog kaštela, grad Pazin i njegovu jamu od tada doživljavam na sasvim drugi način. I svaki put kad pogledam zidine kaštela zamišljam kako Mađari bježe s njega”. Da biste shvatili na što misli ovaj moj prijatelj morate pročitati tu reportažu.
Dakle, upravo to je ono što želim postići; da odete i vi tamo i da to mjesto doživite na jedan drugi način.

Prijedlozi za moto izlete

NA ovoj web stranici objavljujem i prijedloge drugim motoristima za moto izlete po Hrvatskoj. Puno je skrivenih bisera po cijeloj Hrvatskoj za koje mnogi i ne znaju i na putu prema moru ili prema unutrašnjosti samo prođu pored takvih bisera. Moj cilj je da im nakon moje reportaže jedna od slijedećih vožnji bude upravo ta lokacija koju sam posjetio i opisao. Pa tako na ovim stranicama možete u rubrici Moto trips pronaći reportažu o Majerovom vrilu, Nebeskim labirintima, Paškoj solani, Slatkovodnom akvariju u Karlovcu… 

Zašto je osnovana udruga?

S vremenom sam dobio novih ideja o projektima koje sam želio realizirati ali kao fizička osoba to je gotovo nemoguće jer niti jedna institucija kojoj se obratite ne doživljava vas ozbiljno a i ne znaju kako surađivati s fizičkom osobom. Odmah po osnutku udruge krenuo je projekat “Na dva kotača protiv predrasuda” s kojim sam htio skrenuti pažnju na predrasude s kojima se susreću žene motoristice pa smo organizirali nekoliko Pgoto Meetinga za bajkerice a iz toga je nastao moto event na Rabu za bajkerice, MTC FELIX ARBA, koji je svake godine sve veći i atraktivniji.

Tko su članovi udruge?

Kada sam osnovao udrugu javilo mi se nekoliko prijatelja i osoba koje su do tada pratili sve što radim i rekli su mi da žele biti članovi kako bi na taj način pomogli da lakše realiziram svoje ideje i projekte. Dakle, oni nisu htjeli imati nekakve obaveze i dužnosti u udruzi nego su isključivo htjeli davati podršku članarinom i povremenom donacijom.

Tko su te osobe? Pa to su uglavnom motoristi koji nisu dio klupske moto scene. To su osobe kojima je naglasak na vožnji, izletu, bez bilo kakvih klupskih obaveza. To su osobe koje se voze same, sa svojim djevojkama i suprugama ili sa prijateljima. To su osobe koje ne jure na moto susret i u jutro odmah nazad, nego vole negdje prespavati, vidjeti nešto zanimljivo, pojesti…

Članom udruge mogu postati fizičke ali i pravne osobe. Moto Trip Croatia NIJE moto udruga i/ili moto klub pa oni koji očekuju funkcioniranje udruge na taj klupski način moraju znati da to onda vjerojatno nije udruga za njih. Članom udruge može postati i netko tko nema veze sa motorima i moto svijetom. Dovoljno je da želite podržati ovu ideju.

Članom udruge postaje se ispunjavanjem pristupnice i uplatom godišnje članarine na račun udruge, a tome prethodi kratki razgovor kako bi se vidjeli glavni razlozi za pristupanje udruzi kako nebi kasnije dolazilo do nepotrebnih nesporazuma. Nakon toga svakom članu na njegovu kućnu adresu stiže jedna prišivka sa logom kluba, i nekoliko naljepnica, kao znak dobrodošlice. Pristupnicu zatražite na Email mototripcroatia@gmail.com . Iako članovi nemaju nikakve obaveze u smislu odlazaka na neke moto susrete i sl., članovi se najmanje dva puta godišnje nađu na nekom od projekata udruge, na međunarodnom moto eventu za bajkerice na Rabu i na memorijalnoj moto vožnji povodom Dana pobjede.

Treba napomenuti da smo u prvoj godini postojanja došli do brojke od preko 60 članova iz cijele Hrvatske ali i iz Slovenije i Nizozemske. Kao i u svakoj udruzi tako i kod nas ima onih koji dođu i odu jer su zaključili da to nije za njih, ili mi zaključimo da oni nisu za nas ali ukupan broj članova stalno se kreće oko 60.

Ne pratkiciramo primati članove koji su već članovi nekih moto klubova a sve to iz gore navedenih razloga ali i zato što postoje neke razlike među samim klubovima (oni koji su dio moto unije, oni koji nisu itd.) pa se događalo da ti članovi svoje klupske probleme prenose na našu udrugu a to nismo mogli dopustiti.

Članarina vrijedi godinu dana od dana učlanjenja a iznosi 50€. Drugi član iz iste obitelji plaća 50% manje odnosno 25€ a treći član iz istog kućanstva ima besplatnu članarinu.

MTC FELIX ARBA

MTC FELIX ARBA je moto event za žene motoristice koji smo organizirali na Rabu u svibnju 2023. i odaziv je bio odličan. Kako je sve proteklo možete pročitati ovdje: Na Rabu održan moto spektakl MTC FELIX ARBA

Ovako je prošao drugi održan od 31.5. do 2.6.2024.g.: Na Rabu održan drugi po redu MTC FELIX ARBA!

PUTEVIMA OLUJE

PUTEVIMA OLUJE  je memorijalna moto vožnja koju voze članovi udruge svake godine od Starigrad Paklenice do malog Banijskog sela Strašnika. Start i cilj je svake godine isti a ruta je uvijek druga. Na toj ruti prolazimo obilazimo razna mjesta vezana uz Domovinski rat ali i prirodne ljepote Hrvatske, pa je tako ova vožnja ujedno domoljubna i edukativna ali i promovira hrvatske prirodne ljepote.

BIKERS FRIENDLY

Bikers Friendly je još jedan projekt udruge a cilj je prikupiti što veću bazu podataka bikers friendly mjesta. Pokrenuli smo i interaktivnu kartu koja je naišla na odličan odaziv među motociklistima i nadamo se da ćemo ju ubrzo popuniti. Imate restoran, apartman, kafić ili bilo koju drugu ponudu i želite biti bikers friendly javite nam se na mail da vam pojasnimo kako to funkcionira.

Ostale aktivnosti udruge

 DSC1935Od ostalih aktivnosti trenutno je akutalno fotografiranje moto susreta i drugih događanja. S obzirom da se bavim fotografiranjem vrlo rado ću u ime udruge doći na poziv nekog kluba koji organizira moto susret i želi kvalitetne fotografije sa svog susreta. Osim takvih fotografija koje će organizator dobiti i koje se kasnije mogu iskoristiti za plakate, kalendare i društvene mreže, o tom moto susretu napisat ću i reportažu i zajedno s fotografijama objaviti ovdje na ovoj stranici. Dakle ako se svi umrežimo i jedni drugima pomognemo svi ćemo imati koristi od toga.

Još jedna od aktivnosti zanimljiva zastupnicima moto brandova je mogućnost objave nekih atraktivnih reportaža s njihovim testnim motorima koje na taj način predstavljamo široj publici na jedan drugačiji i zanimljiviji način.

Donacije i sponzorstva za udrugu

Pomoći udruzi u realizaciji svojih ideja i projekata može se i donacijom sredstava. Ukoliko ste pravna osoba donirana sredstava možete koristiti kao poreznu olakšicu.

Ukoliko vam se sviđa naš rad i želite ga podržati donacijom možete to učiniti na IBAN u Erste banci:
HR8024020061101091760
Udruga Moto Trip Croatia
OIB: 60749860522
Adresa udruge: Supetarska Draga 473
51280 Rab

U opis plaćanja obavezno navedite: DONACIJA.

Ako vam se sve ovo sviđa pratite nas i dalje, javite nam se, pohvalite nas, kritizirajte konstruktivno, a ako vam ne sviđa jednostavno u bespućima interneta potražite nešto vama draže i smislenije 🙂