Dah (američke) prošlosti u Međimurju: 15. Trash & Burn festival

Već nekoliko godina za redom na bespućima interneta naletim na vijest o održanom Trash & Burn festivalu američkih automobila i rock n rolla, i uvijek mi bude užasno krivo što nisam ranije znao za taj događaj. Nakon prošlogodišnjeg festivala odlučio sam da iduće, tj. ove godine, moram obavezno otići u malo međimursko mjesto Sv. Martin na Muri i vidjeti zašto se baš tamo događa ovaj zanimljiv event. Nakon što sam se pošteno izmorio oko MTC FELIX ARBA eventa za bajkerice na Rabu, baš mi je trebao jedan ovakav vikend samo za sebe… i za moju malu crnu Bolticu.

DSC 0019 2Spremajući se u petak u jutro za put odlučio sam ponjeti što manje stvari pa tako i foto opreme. U malu torbicu sa strane motora ubacio sam samo fotoaparat i veliki Tamronov teleobjektiv 70-300m koji u stvari i nije dobar izbor za ovakav događaj ali htio sam ovaj puta dobiti puno zanimljivih detalja i krupnih kadrova.

Moram priznati da sam u Međimurje rijetko dolazio, tj. više sam samo prolazio kroz neka mjesta a rijetko se zadržavao i još manje ciljano obilazio međimurske znamenitosti. A Međimurje je itekako zaslužilo da se posveti jedna opširna reportaža samo njemu i svemu što ono nudi. Međutim, ovaj puta zadržat ću se samo na sv. Martinu na Muri i izletištu Goričanec koje je bilo domaćin ovog zanimljivog eventa.

A što je uopće Trash & Burn? Kako kaže organizator, Trash & Burn je najstariji međunarodni meeting američkih automobila i motocikala u Hrvatskoj. Na njemu možete vidjeti stvarno svašta, a sve je vezano uz 50-te, 60-te i 70-te godine 20. stoljeća. Pa tako možete uživati u koncertima r’n’r i rockabilly bendova, DJ-a, burlesque showa, pin-up photo contesta, pin-up hair & make up salona, burn-out, tattoo, barber shop, i raznih drugih retro štandova.

Obilazeći sve te štandove, slušajući brundanje moćnih motora ispod hauba, gledajući cijele obitelji kako se šetaju, u jednom trenutku zastanem i pogledam oko sebe i pitam se nisam li nekakvim vremenskim strojem stigao na američki sajam u nekom gradiću na zapadnoj obali SAD-a.

DSC 0034 2Greta Thunber, mlada švedska aktivistkinja, vjerojatno bi dobila infarkt kada bi vidjela ovoliko „nezdravih“ stvari na jednom mjestu… Zanimljivo kako su u to vrijeme sredinom prošlog stoljeća djeca gutala nezdravu šećernu vatu, ljudi vozili te benzinske mrcine, a čitave obitelji trovale se nezdravim svinjskim rebarcima sa roštilja… A o rcok ‘n’ rollu da i ne govorim! Elvis je bio sam Sotonin sljedbenik zbog svog micanja kukovima a žene koje su padale u trans gledajući ga, bile su proglašavane opsjednutima Nečastivim… I eto, pola stoljeća kasnije, ili malo više, odajemo počast tome „nezdravom“ vremenu u kojemu su oboljeli od zloćudnih bolesti bili rijetkost. I to MI, danas prosvijetljeni moderni ljudi, koji vozimo električne automobile, električne romobile, električne bicikle, i optužujemo jadne krave da svojim prdežom zagađuju okoliš, a nikad nije bilo više teških boleština na svijetu nego danas, pa ni u vrijeme najveće gladi i siromaštva… Baš smo napredni.

Vidjevši na fejsu da sam u sv. Martin na Muri, mnogi prijatelji poslali su mi poruke što treba vidjeti dok sam tu. Prijedlozi pa i pozivi iz susjedne Slovenije su padali a ja jednostavno nisam imao vremena za sve to, ali i htio sam provesti vikend bez presinga i obaveza. Ipak, jedino što sam poslušao bilo je otići na vidikovac Mađerkin breg i to nikako nisam požalio. Doduše, sva sreća pa smo postali dio Shengena jer da nismo, slovenska policija bi me “hapsila” nekoliko puta zbog višestrukog prelaženja granice…

DSC 0235 2A Mađerkin breg obavezno posjetite jer to je mjesto na kojem ćete ostati bez daha od silne ljepote koja vas okružuje; bregi, vinogradi, sunce… Ili kako je netko zapisao: „Tamo su zelenozlatni brijezi ukrašeni vinogradima čiji urod daje božansko piće, šume čiste zrak, skriveni zemljani putevi jačaju tijelo, a udoline griju obiteljski domovi. Štrigova je tamo gdje se zemlja i nebo sljubljuju. Ona je tamo gdje je svatko kao doma, a dom je taj kojem se opet i opet vraćate.

Nadam se da će vam se fotografije svidjeti i da ćete preko njih osjetiti barem dijelić atmosfere sa ovog odlično organiziranog i zanimljivog eventa ali i sa Mađerkinog brega.

 

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

 

Check Also

Drvene Turopoljske crkve i kapele 1. dio

Nedavno sam u jednoj reportaži spomenuo kako su autoceste skratile vrijeme putovanja, približile udaljena mjesta …

Poljička Republika i heroina Mila Gojsalić

“Nalaze se mala Poljica u jednoj prekrasnoj vis-dolini, nemaju nikakovih komunikacija i mogu se vrlo …