Prijedlog za izlet: Utvrda Fortica – otok Pag

Većina motorista voli otok Pag zbog njegovih dobrih cesta bez rupa i zakrpa, pristojne širine i bez nekih posebnih crnih točki kojih se treba pribojavati. I većina onih koji prođu otokom Pagom, bez obzira da li dolaze iz pravca Novalje ili iz pravca Zadra preko mosta, zaustave se u blizini mosta na paškoj strani na mjestu gdje se nalaze ostaci utvrde Fortica. Danas je to atraktivno mjesto za fotografiranje paškog mosta i selfija za Facebook, ali malo tko zna pravu povijest ove utvrde. 

U 17. stoljeću izgrađena je utvrda Fortica na otoku Pagu u kojoj je bila posada vojnika. Uz utvrdu nalazila su se i dva platoa za topove a na zidinama bile su puškarnice kao podrška topništvu. Otok Pag spominje se još u 1. stoljeću nove ere kao mjesto na važnom pomorskom pravcu od juga prema sjeveru Jadrana i obrnuto. Razvojem pomorske trgovine došlo je i do porasta napada gusara na trgovačke brodove pa je bilo potrebno uspostaviti i neku zaštitu za te brodove. Obrovac koji se nalazi na rijeci Zrmanji bio je dio Osmanskog carstva od 1527.g. do 1687.g. a jedini pristup s morske strane bio je kroz masleničko ždrilo odnosno novigradsko more. Da bi se s otvorenog mora došlo do novigradskog mora najbliži put je bio kroz Ljubačka vrata, odnsno prolaz između kopna i otoka Paga. 

Obrovac je u to vrijeme bio važno trgovačko središte u kojemu se odvijala vrlo zanačajna trgovina Mletačke Republike i Bosanskog ejaleta. Iako su Mletačka Republika i Osmansko carstvo bili neprijatelji, po nekim povijesnim zapisima dalo bi se zaključiti da je u Obrovcu vladala prava prijateljska atmosfera svih koji su tamo dolazili trgovati. Kao i sada, trgovina je uvijek povezivala narode bez obzira na politiku. 

 DSC5632Razvojem trgovine bosanski trgovci su ekonomski jačali a trgovci koji su dolazili iz udaljenijih mjesta, naročito iz Dubrovačke Republike, postaju smetnja koju se pokušavalo neutralizirati. Prema karti Dalmacije iz 1735.g. vidljiva je i utvrda Fortica iz koje se kontrolirao prolaz prema Obrovcu iz pravca Nina, ali i prijelaz na Pag s kojega su često zadrani napadali pažane te u nekoliko navrata rušili i palili grad Pag kako bi se dokopali soli iz Paških solana. 

Danas je Fortica dijelom renovirana, i predstavlja turističku atrakciju a prije ove corona pandemije na Fortici su se počeli događati i glazbeni festivali, što smatram odličnom idejom i turističkom ponudom. Što o tome misle duhovi gusara, pomoraca i vojnika iz tvrđave vjerojatno nikad nećemo saznati, ali nadam se da uživaju u glazbi, hladnom pivu i pogledu na rasplesane turistkinje 🙂


Tekst i fotografije: Dražen Kasprek 

 

Check Also

Prijedlog za izlet: Ogulin – grad legendi i bajki

Podno planine na mjestu ispod kojega se protežu kilometri špilja i podzemnih dvorana, u dubokom …

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …