Prijedlog za izlet: Okruglo groblje i nebeski labirinti

Okruglo groblje i Nebeski labirinti mjesta su koja obavezno morate posjetiti na jednom od vaših izleta na dva kotača. Do Okruglog groblja dolazi se iz smjera Novog Vinodolskog ili ako dolazite iz smjera Ogulina starom autrougraskom cestom Rudolfinom. Groblje drevnog grada Ledenica okruženo je suhozidom savršeno okruglog oblika promjera 35 metara.

 DSC8723Nalazi se izvan bedema utvrde, odnosno Frankpanskog kaštela Ledenice oko 100-tinjak metara udaljenog od groblja. U sredini su ostaci crkve Sv. Jurja koju spominje još spominje Glavinić 1695. godine. 

Nakon što se obišli Okruglo groblje možete se popeti i do ostataka frankopanskog kaštela ili produžiti pješice 5 minuta do fantastičnog vidikovca Gradina. Poslije obilaska ovih lokacija produžite do Nebeskih labirinata koji se nalaze par kilometara dalje. Inače, do labirinata možete doći i sa magistrale iz Klenovice. 

Labirinti, kažu pobornici projekta, pomažu ljudima da nađu sebe, potiču pozitivne promjene, pomažu u zdravstvenim i psihološkim problemima, u odnosima s ljudima, a do njih treba navratiti i kad se čovjek nađe u poslovnim dilemama. Jedino je bitno da se labirint, sastavljen od kamenja ne »siječe« koracima. Svaki labirint je, povezan s određenim planetom, a turisti mogu šetati labirintom ljubavi i stvaralaštva, labirintima slobode, preobrazbe, života, osjećaja, moći, energije, povezanosti, mudrosti i Ganešovim labirintom, odnosno labirintom cijelosti. Također se može uživati u lijepom pogledu na Novi, Vinodolski kanal i Krk.

Ovi labirniti djelo su ruku Ingrid Butorac (2012.).

“Česta hodanja kroz razne labirinte potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšavanju zdravstvenih problema, odnosima s drugim ljudima, psihološkim problemima te poslovnim i materijalnim odnosima – navedeno je u projektu. Labirint moći ili Sunčev labirint, kojemu je element vatra najstariji je i najpoznatiji oblik labirinta. To je duhovni labirint. Labirint osjećaja ili Mjesečev labirint, kojemu je element voda, predstavlja put do unutarnjeg srca, a odnosi se na cjelokupan osjećajni život. Labirint energije ili Marsov labirint, kojemu je element vatra, predstavlja put do unutarnjeg ratnika/ ratnice, a labirint povezanosti ili Merkurov labirint, kojemu je element zrak, predstavlja put do unutarnjeg igrača/ igračice. Labirint mudrosti je Jupiterov labirint, kojemu je element prostor, predstavlja izravno stjecanje znanja i mudrosti. Labirintu ljubavi i stvaralaštva ili Venerinom labirintu, element je voda, a predstavlja put do unutarnjeg ljubavnika, umjetnika ili stvarateljia. Labirint živoita i smrti ili Saturnov labirint, kojemu je element zemlja, predstavlja tijek života, a labirint preobrazbe ili Rauhov labirint – labirint sjevernog Mjesečevog čvora potiče sve vrste promjena u životu. Labirint slobode ili Keuptov labirint – labirint južnog Mjesečevog čvora simbolizira put do prosvjetljenja. Ganešov labirint je labirint svega, cjelovitosti, punine i ne pripada području nebeskih labirinata. Stvara pozitivnu pozadinu za sve vidove života.”

Popis labirinata:
1. Labirint ljubavi i stvaralaštva
2. Labirint slobode
3. Labirint preobrazbe
4. Labirint života
5. Labirint osjećaja
6. Labirint moći
7. Labirint energije
8. Labirint povezanosti
9. Labirint mudrosti
10. Ganešov labirint 

 DSC8769Poseban gušt za bajkere je cesta od Novog Vinodolskog preko sela Ledenice pa do Nebeskih Labirinata, krivudava i sa prekasnim vidikovcima. Posebnu pažnju treba obratiti na usku cestu i mogući nailazak na krda krava a pogotovo konja, a bome i na neregistrirana vozila lokalnih kauboja koji po toj uskoj cesti skidaju svoje lokalne rekorde. 

Sve u svemu, savršeno mjesto za izlet! Uživajte i javite kako vam je bilo 😉

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Dražen Kasprek 

 

Check Also

Prijedlog za izlet: Ogulin – grad legendi i bajki

Podno planine na mjestu ispod kojega se protežu kilometri špilja i podzemnih dvorana, u dubokom …

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …