Palestinac koji je spasio Rab

Iako je na jadranskoj obali od Istre do Dubrovnika bezbroj prekrasnih gradova i naselja koja odišu ljepotom, povijesti i kulturom, stara gradska jezgra Raba je posebna po mnogočemu. Tri su glavne paralelne ulice koje se protežu njegovom dužinom: Donja, Srednja i Gornja ulica. 

 DSC8765 2Kada dođete do Pijacete pa krenete prema Katedrali a onda izađete na plato ispred nje ugledat ćete neobičan kip: čovjek koji na ramenu nosi dijete i u ruci drži štap. Okrenuti su prema pučini kao da će svaki tren zakoračiti sa visokog platoa u more i krenuti preko njega. Ako se pitate tko je ovaj neobičan dvojac i kakve veze oni imaju s Rabom, poslušajte priču.

Reporb je bio Palestinac rođen 3. stoljeću u Kanaanu u Palestini. Bio je snažan čovjek velike snage i stasa. Tražeći pravoga gospodara za sebe isprva je služio kralju, ali kada je uvidio da se kralj boji Sotone shvatio je da je on preslab gospodar za njega pa je odlučio služiti Sotoni.

Nakon nekoga vremena uvidjevši da se Sotona boji svete vode i križa shvatio je da ni to nije dovoljno snažan gospodar za njega. Uputio se u svijet tražeći sebi snažnog gospodara koji bi bio dostojan njegove službe. U tim lutanjima stigao je do velike rijeke i na njoj upoznao prosjaka koji je propovijedao kršćanstvo i koji ga je zamolio da mu pomogne prenositi preko rijeke bespomoćne i slabe. Potpuno izgubivši vjeru u bilo što Reporb ostade tu neko vrijeme pomažući prosjaku.

Jedne noći probudi ga neko dijete i zamoli da ga hitno prenese na drugu obalu. Reporb uze svoj štap od palme u ruku a dijete stavi na rame i krene preko rijeke. Kako su išli preko rijeke tako je dijete postajalo sve teže i teže. Uskoro nastane oluja, a oni skoro poginuše… Iscrpljen Reporb stiže s dijetetom na drugu obalu i upita ga: Tko si ti, zapravo? Imao sam osjećaj kao da nosim težinu cijeloga svijeta!

Dijete mu odgovori: Nosio si Isusa Krista i nisi na leđima nosio samo mene, nego si doista nosio težinu cijelog svijeta. Ako ne vjeruješ, zabodi štap u zemlju i vidjet ćeš, do sutra će procvasti i uroditi plodom!

I tako je i bilo, palmin štap sutradan je urodio plodom a Reporbu dadoše ime Kristofor, prema grčkom Kristoforos – nositelj Krista.

 DSC8739 2Kistofor je postao propovjednik kršćanstva i s time se zamjerio mnogima, pa su ga nekoliko puta pokušavali ubiti ali bezuspješno. Na kraju su uspjeli tako da su mu odrubili glavu.

Vjernici su dijelove njegovog tijela raširili po crkvama po cijelom svijetu a lubanja Kristofora je nekim čudom 809. godine stigla na otok Rab. I od tada se čuva u rapskoj katedrali – župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ukrašena dragim kamenjem, u kutiji s pozlaćenim pokrovom.

9. svibnja 1075.g. Rab su svom silom napali Normani. Bitka je trajala dugo a branitelji grada su izmoreni, bez hrane i oružja bili na izmaku snaga. Zadnji očajnički čin bio je da su iznjeli Kristoforovu lubanju i postavili ju na gadske zidine. Iz nekog razloga Normani su se velikom brzinom pokupili i nestali. I tako je lubanja Kristofora, palestinca iz Kanaana, spasila Rab velike tragedije. Od tada se 9. svibanj slavi kao dan grada Raba a sveti Kristofor proglašen je zaštitnikom Raba.

Slijedeći put kada na platou ispred katedrale budete uživali u prekrasnim rapskim zalascima sunca i pogledate kip sv. Kristofora, dobro oslušnite, sigurno će te čuti zvukove daleke bitke koja se odvijala podno gradskih zidina…

 

Teksti foto: Dražen Kasprek 

Check Also

Milovo sam garave i plave…

Bila je, mislim,1988.g kada nam je jednog dana razrednica u TOC “Đuro Đaković” u Sl. …

Drvene Turopoljske crkve i kapele 1. dio

Nedavno sam u jednoj reportaži spomenuo kako su autoceste skratile vrijeme putovanja, približile udaljena mjesta …