Krbavsko polje

Danas svi nekuda žurimo i jurimo i ne obraćamo pažnju na krajeve kojima prolazimo. Gotovo da ne primjećujemo ni prekrasnu prirodu a pogotovo ne razmišljamo o nekim povijesnim događajima koji su se događali na području kojim prolazimo. Jedno od takvih mjesta pored kojega se često prolazi a nitko na njega ne obraća pažnju je Krbavsko polje u Lici. 

DSC 0002Kada iz smjera Zagreba putujete ličkom magistralom prema moru pa otprilike na pola puta između Korenice i Gračaca s desne strane pored vas se otvori veliko polje, e to vam je Krbavsko polje, mjesto koje je jednim događajem odredilo puno toga u budućnosti Hrvata.

9. rujna 1493. godine na Krbavskom polju odigrala se velika bitka između hrvatskih i osmanlijskih snaga, ali da bi došli do nje moramo ukratko podsjetiti kontekst u kojem se ona događala. Naime, u to vrijeme su Frankopani opsjedali Senj koji im je oduzet ranijih godina kako bi se uspostavila Senjska kapetanija zbog bolje obrane od Osmanlija. Frankopani se nisu mirili s time pa su pokušavali vojno vratiti Senj. U to vrijeme na području Udbine boravio je hrvatski ban Emerik Derenčin sa svojih 4000 konjanika i 2000 pješaka a baš iz razloga kako bi Frankopane odvratio od nauma da osvoje Senj.

U isto vrijeme, krajem ljeta 1493.g. osmanlijski Jakub-paša sa svojih 8000 vojnika provaljuje iz Bosne preko granice sve do Štajerske i Kranjske i pljačka, ubija i pustoši sve do Ptuja, Maribora i Celja. U povratku pustoši hrvatsko zagorje a onda i bogati gradić Frankopana Modruš.

Saznavši za taj osmanlijski pljačkaški pohod ban Derenčin odlučuje se suprotstaviti Jakub-paši i sačekati ga na Krbavskom polju. Čak inicira i pomirbu sa Frankopanima kako bi se zajedno suprotstavili Osmanlijama, što većina plemića i prihvaća.

Da bi se dobila neka slika Osmanlijske kolone koja se kretala prema Krbavskom polju treba pokušati zamisliti 8000 vojnika i još nekoliko tisuća zarobljenika koje su vodili sa sobom! Vidjevši da je sukob s hrvatskim snagama neizbježan Jakub-paša zapovijeda da se ubiju svi robovi iz kolone sposobni za borbu a tek potom organizira bitku. Svoje snage dijeli na tri dijela i šalje ih po bokovima a hrvatska vojska umjesto da takvu kolonu dočeka u nekom klancu upušta se u bitku na otvorenom prostoru što će se vrlo brzo pokazati kao fatalna taktička pogreška.

DSC 0080Da ne bih sada prepričavao cijeli tok bitke samo ću spomenuti da su hrvatske snage doživjele ogroman poraz i samo se neznatni mali dio spasio bijegom u utvrđeni grad Udbinu koji se nalazio iznad Krbavskog polja. Zapisi iz tog vremena kažu da su tisuće leševa ležali na Krbavskom polju čak i 14 dana nakon bitke jer mrtve doslovno nije imao tko pokopati.

Taj događaj obilježio je i početak stogodišnjeg rata sa Osmanlijama ali je i zbog ogromnih gubitaka utjecao i na demografsku sliku. Kasnije se na to područje doseljavaju Vlasi i Srbi koji stižu s Turcima ali to je dio neke druge priče.

 

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA

Lika je oduvijek bila srce Hrvatske, kako po geografskom položaju tako i po svim svojim ljepotama i prirodnim resursima kojima obiluje. Šume, rijeke, livade, životinje… sve je to bio jedan od glavni uvjeta za prosperitet naroda. Upravo iz tog razloga takva mjesta kao što je Lika oduvijek imaju posebno mjesto i značenje u povijesti.

Nakon više od 500 godina od bitke na Krbavskom polju na padinama grada Udbine s pogledom na Krbavsko polje, izgrađena je crkva Hrvatskih mučenika. Impresivno zdanje koje je postalo simbol svih hrvatskih mučenika a samo mjesto je itekako zaslužilo da se baš tu izgradi.

DSC 0059U sklopu crkve nalazi se i Spomen park na kojega već godinama motoristi donose kamene s isklesanim posvetama sa svih hrvatskih stratišta. Zabilježeno je oko 800 takvih stratišta a u Spomen parku crkve nalazi se do sada kamenje sa preko 600 stratišta. Ovu inicijativu pokrenuli su motoristi Veterani Domovinskog rata.

Crkva nosi nekoliko znakovitih obilježja kao recimo repliku Višeslavove krstionice u sredini crkve, zapis popa Martinca, vukovarski križ vani pored crkve koji gleda na Krbavsko polje, Branimirov portal s križem, Krbavski križ itd.

Bili vi vjernik ili ne ova crkva vas neće ostaviti ravnodušnima. Impresivno je to zdanje koje podsjeća na slavnu prošlost naših predaka koji su se borili za opstojnost hrvatskog naroda. Crkva ujedno povezuje prošlost, sadašnjost ali i poziva na zajedništvo u budućnosti i ne dopušta zaboravu da zamete tragove hrvatske povijesti.

Ako vas je ova crtica iz hrvatske povijesti zainteresirala da saznate više detalja o Krbavskoj bitci onda sami istražite bespuća interneta ali imajte na umu da se bitka dogodila kod mjesta Jošani, pa kada putujete od Zagreba prema moru ili obrnuto, i dok se vozite uz rub Krbavskog polja sjetite se ove bitke. Stanite kod Jošana na odmorištu i zagledajte se u polje… Kažu da se noću ponekad još uvijek čuju krici vojnika i njištanje konja, zvukovi mačeva i oklopa… I naravno, obavezno u svoju rutu uvrstite crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

 

PODRŽITE NAS DONACIJOM!
qr_kod_donacija.jpg
Ukoliko vam se sviđa ovo što radimo i sav trud koji ulažemo u ovu priču podrži nas svojom donacijom kako bismo mogli nastaviti dalje.
Donaciju možete uplatiti skeniranjem QR koda iz svoje mbanking aplikacije. Prije uplate možete promjeniti iznos i sami napisati iznos koji želite. 

Ili to možete učiniti jednostavnom uplatom uz pomoć podataka:

Udruga Moto Trip Croatia
Adresa: Supetarska Draga 473
51280 Rab
IBAN: HR8024020061101091760
Model je 00 ili 99
Poziv na broj datum. Npr.15122022
Opis plaćanja ili svrha uplate: DONACIJA
Hvala! 

Check Also

Milovo sam garave i plave…

Bila je, mislim,1988.g kada nam je jednog dana razrednica u TOC “Đuro Đaković” u Sl. …

Drvene Turopoljske crkve i kapele 1. dio

Nedavno sam u jednoj reportaži spomenuo kako su autoceste skratile vrijeme putovanja, približile udaljena mjesta …