Na Rabu održan moto spektakl MTC FELIX ARBA

Od 26. do 28. svibnja 2023.g. na otoku Rabu održan je prvi međunarodni photo & moto event za žene motoristice. Cilj ovoga možda pomalo i neobičnog eventa je skretanje pažnje javnosti na žene motoristice i predrasude s kojima se one susreću. Event je ujedno i promocija rapskog i hrvatskog turizma i promocija Hrvatske kao sigurne turističke moto destinacije. Iako je event namijenjen prvenstveno ženama on nije zamišljen kao ženski moto susret kakvi se inače organiziraju u svijetu i na koji dolaze isključivo žene, nego je želja nas organizatora da podršku ženama daju i njihovi najbliži: muževi, dečki, braća, prijatelji…

untitled 226 of 1574 Pa tako su na ovaj event dobrodošli i svi spomenuti, ali i sve druge osobe koje svojim prisustvom na eventu žele izraziti podršku i ženama ali i cijeloj ovoj priči. Konkretan primjer toga je i jedna slovenska četveročlana obitelj koja inače nema veze sa motorima, ali koja je iskoristila ovu priliku i došla na Rab plativši kotizaciju i na taj način ostvarili povoljnu cijenu smještaja, popuste u rapskim restoranima, zabavu u Forumu, besplatan ulaz na koncert i besplatne majice za ženski dio obitelji, te na kraju i besplatan izlet s brodom za cijelu obitelj. I sve to za kotizaciju od 15€. Može li bolje i povoljnije?

Također zanimljiv primjer su i tri djevojke koje su došle s autom i cijeli vikend uživale na Rabu i družile se s bajkericama i svima ostalima.

Event je započeo okupljanjem u petak 26. svibnja večernjim partijem u baru Forum u staroj gradskoj jezgri Raba na kojemu se za odličnu atmosferu pobrinula bajkerica DJ Kristina Blondes. Party je potrajao sve do 3 sata u jutro a potrajao bi vjerojatno i puno duže da nije završilo radno vrijeme lokala. Atmosfera na partyu bila je odlična, ili kako su neki rabljani komentirali: „Bilo je kao nekad“.

untitled 289 of 1574Subotnji program započeo je u 10 sati okupljanjem motoristica na trgu sv. Kristofor a u isto vrijeme na trgu je postavljen šator karlovačke tvrtke Novema Nova gdje je predstavljeno nekoliko atraktivnih modela Royal Enfield motora a bile su moguće i testne vožnje istih.

Redari udruge Moto Trip Croatia vrijedno su slagali motocikle na trgu pri tome pazeći kako na same motocikle tako i na prolaznike koji su prolazili trgom. Bio je to težak cijelodnevni posao na suncu i ovom prilikom im se svima zahvaljujem i ovako javno jer odradili su veliki posao.

Od 13 h sati žene su krenule u obilazak grada Raba sa licenciranim turističkim vodićima a obilazak je uključivao i posjet Kući Rabske torte gdje su se upoznale sa procesom pravljenja tog rapskog specijaliteta ali su i počašćene raznim slasticama. Nakon toga posjetile su i prostorije udruge Rapskih samostreličara gdje ih je dočekala nova predsjednica te udruge ujedno i prva žena predsjednica od kada je osnovana udruga.

 

DEFILE

Defile je krenuo s trga sv. Kristofora u 16 sati prema Kamporu a predvodila ga je rapska motoristica Nena Ničić. Nena je od malih nogu na motoru i vozila je motocrross natjecanja u Hrvatskoj, Austriji, te europsko i svjetsko prvenstvo. Jedna zanimljivost vezana za Nenu: u subotu je na Rab stigla djevojka iz Nizozemske koja je s Nenom jednom prilikom vozila svjetsko prvenstvo. Trenutno se nalazi na putovanju Jadranskom obalom sa svojim ocem pa je htjela iznenaditi Nenu i doći na Rab. Nakon što je stigla na Rab i potražila Nenu DSC 0212csaznala je da upravo taj dan veliki defile žena bajkerica na Rabu i da ga baš Nena predvodi. Odmah je požurila na trg pronaći Nenu i nakon što su se srele i pozdravile Nena me je zvala i pitala može i ona s nama u defile jer sa sobom je imala svoj motor. I tako je djevojka iz Nizozemske sasvim slučajno završila u defileu i na kraju bila oduševljena.

Defile su kod crkve sv. Eufemija u Kamporu dočekali dečki iz Arba Ridersa koji su kolonu proveli do plaže Veli Mel gdje je ujedno bio i drugi foto punkt. Na povratku Arbe su se odvojili kod skretanja za Suhu Puntu a defile je nastavio prema trajektnoj luci Mišnjak.

Na Mišnjaku je bio treći foto punkt pa je nakon toga defile krenuo put Supetarske Drage i crkve sv. Petra. Nakon toga uslijedilo je skretanje prema Sorinju i club housu MK Rab gdje su cure dočekane i počašćene a onda je defile nastavio prema još dva foto punkta u Loparu, jedan na Rajskoj plaži i drugi na trajektnoj luci u Loparu gdje su predstavnici TZ Lopar žene dočekali sa svježim domaćim fritulama. Zadnji foto punkt bio je na vidikovcu Zlatni zalaz a potom je uslijedio povratak u grad Rabi završetak defilea.

Dakle u defileu je sudjelovalo 103 bajkerice iz država: Hrvatska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Nizozemska. Još nekoliko njih iz Pule, Šibenika i Opatije nije stiglo u subotu zbog jake bure koja je u jutarnjim satima zatvorila magistralu.

untitled 374 of 1574Uz njih bilo je prijavljeno i još 100-tinjak posjetitelja i gostiju koji su iskoristili pogodnosti kotizacije ali primjetio se i popriličan broj posjetitelja koji su došli samostalno u svom aranžmanu.

Defile je završio opet u gradu Rabu a na večer od 22.00 h na Veloj Rivi održan je koncert pjvača Joleta u organizaciji IT konferencije Unlock Rab na koji su sudionice MTC FELIX ARBA pozvane kao gošće i imale besplatan ulaz. 
Nedjelja je bila rezervirana za panoramske izlete s brodom Vojka, s čime je i službeno završen 1. međunarodni MTC FELIX ARBA. 

Za kraj bih sam samo napomenuo još jednom da ovo nije klasični moto susret i da se uvelike razlikuje u organizacijskom smislu. Bilo je vrlo izazovno i zahtjevno sve ovo razraditi do detalja a onda i te detalje realizirati. Možda netko nije svjestan o kolikom se poslu tu radi ali mi iz udruge Moto Trip Croatia upravo smo zbog svega toga ponosni na tu organizaciju i realizaciju i svjesni smo svih manjih propusta na koje je možda bilo zamjerki ali isto tako već sada znamo kako će izgledati sve to iduće godine.

 

ZAHVALA

Posebno bih se zahvalio TZ grada Raba na stvarno ogromnoj podršci i logistici. Zahvaljujem se i Policijskoj postaji Rab, rapskim iznajmljivačima koji su pristali na manju cijenu untitled 594 of 1574smještaja, rapskim ugostiteljima koji su pristali na popuste, TZ Lopara, zahvaljujem se i svim rabljanima koji su ovaj događaj tako dobro prihvatili, bili srdačni i gostoljubivi, bili strpljivi u prometu i nitko nije pokazivao ljutnju ili nervozu nego se bajkericama mahalo gdje god da su prolazili… Hvala i svim onim radnicima DUndova i ostalih službi koji u tišini odrađuju svoj posao i brinu o nekim detaljima kojih se drugi i ne sjete.

Hvala Arba Ridersima i MK Rab na podršci ovome eventu, na svoj pomoći koju su ponudili i pružili i bajkerskoj solidarnosti.

Posebna zahvala ide i fotografima iz Zagreba i Splita i snimatelju iz Pule koji su došli volonterski i odradili ogroman posao! Ti dečki su jurcali po cijelom otoku, riskirali na cesti, izmišljali nemoguće poze samo kako bi uhvatili što bolje kadrove. Njihov doprinos svemu ovome je ogroman i od srca im se zahvaljujem!

 

DOJMOVI SUDIONICA

U nastavku ću staviti neke od poruka i mailova koje dobivam od vas sudionica, i na svaku od tih poruka sam ponosan do neba na sebe, na svoju obitelj, na moje članove udruge, na sve rabljane i sve ostale prijatelje koji su mi na bilo koji način izrazili podršku. Pročitajte ove poruke jer one neusporedivo više govore od svega ovoga što sam ja sada napisao.

Hvala i vidimo se od 31.5. do 2.6.2024.g. na Rabu na još većem, boljem i moćnijem MTC FELIX ARBA!

Tekst: Dražen Kasprek
Foto: Dražen Kasprek, Igor Augustinović Jaki Franja, Igor Tambić
Snimatelj: Alen Sajina

Vaše poruke podrške nakon 1. MTC FELIX ARBA:

„Vratili smo se svatko u svoju svakodnevnicu i redovne obaveze ali dojmovi se još nisu u potpunosti slegnuli. Što reći o ovom događaju a ne pasti u zamku da zvuči patetično? Igram na sigurno pa ću se izraziti kroz jedno veliko HVALA: Draženu, kao idejnom začetniku i glavnom organizatoru; trebalo je puno hrabrosti uhvatiti se u koštac sa svime što nosi organizacija događaja ovakvih razmjera a u isto vrijeme se nositi i sa ne baš blagonaklonim pojedincima i komentarima. Svim članovima udruge MTC; bez dobrog tima nema ni dobre realizacije. Hvala Arba Ridersima i dečkima iz MK Rab koji su nas pratili i štitili na cesti, rabljanima koji su nas tako srdačno pozdravljali duž cijele rute, koji su nas domaćinski primili u svojim apartmanima, ugostiteljskim objektima i trgovinama (pozdrav gospođi iz Konzuma u gradu koja je pokazala oduševljenje našim boravkom na Rabu). Hvala Loparu i barbi iz TZ Lopar koji nas je dočekao sa fritulama, nisu mogle doći u boljem trenutku. Hvala fotografima i snimateljima koji su jurili sa jednog punkta na drugi kako bi sve ostalo zabilježeno. Hvala gospođama vodičima koje su nas provele i prezentirale nam sa ljubavlju povijest svoga grada. Udruzi samostreličara uz čestitke predsjednici Udruge, prvoj ženi na toj funkciji od njihovog osnutka. Veliko, veliko hvala svim curama, ženama (majkama, kraljicama) koje su potegle i po nekoliko stotina kilometara na svojim motorima i donijele tu pozitivnu energiju na ovaj predivan otok. Svaka čast kamerama i svoj tehnici ali ništa osim osobne prisutnosti ne može istinski zabilježiti onaj trenutak na Trgu kada se prvi puta upalilo 100-njak motora i sve te žene u pripremi za polazak na defile, čim pomislim ponovo se naježim. Svatko je od nas imao svoje razloge za dolazak i neka svoja očekivanja i nadam se da su se svima ispunila. Znam da meni jesu i otišla sam sa Raba bogatija za jedno novo iskustvo i sa lijepom uspomenom.
MIRNA

Hvala i svaka pohvala Moto Trip Croatia na organizaciji bogatog sadržaja na susretu gdje je bila odlična atmosfera. Tri dana zabave, ugodne vožnje , odličnih domaćina , savršene hrane, glazbe… Sretna, bogatija za predivno iskustvo, nova poznanstva… Pozitivna energija, zajedništvo preplavili su predivni Rab …
LANA

Hvala ti na svemu, na nezaboravnom vikendu, cijelo jutro pričam samo o tome. ? To je prvi u nizu jer znam da će ovo što si napravio postati tradicionalnim na Rabu. Veselim se okupljanju u 2024.
ANDREJA

Dragi organizatori, želim izraziti iskrenu zahvalu svim članovima organizacijskog tima za nevjerojatno uspješno i nezaboravno okupljanje koje sam doživjela na prekrasnom otoku Rabu, te posvećenost i trud koji ste uložili u organizaciju ovog događaja. Svaki detalj je bio pažljivo osmišljen, od rute vožnje do smještaja, edukativnog i zabavnog programa. Osjećala sam se dobrodošlo od trenutka kada sam stigla na otok. Vaša srdačnost, ljubaznost i profesionalnost su me oduševili.

Vožnja po slikovitim cestama otoka Rab bila je apsolutno zadivljujuća. Vaša pažnja prema detaljima i organizacijske vještine su nešto što je vrijedno divljenja.

Osim toga, atmosfera na moto okupljanju bila je zaista posebna. Osjetila sam zajedništvo i podršku među svim sudionicama. Bilo je divno upoznati druge žene motoristice, razmijeniti priče i iskustva te stvoriti nova prijateljstva. Hvala vam što ste nam omogućili da se povežemo s drugima koji dijele strast prema vožnji.

Nemam dovoljno riječi da vam izrazim zahvalnost za sve što ste učinili kako bismo se osjećale posebno tijekom ovog moto okupljanja. Vaša strast i predanost u promicanju ženske moto kulture su inspirativne i poticajne. Hvala vam što ste nam omogućili da se osjećamo ponosno kao žene motoristice.

Nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati i iduće godine i da ćete nastaviti oduševljavati žene motoristice s još više nevjerojatnih događaja.

Hvala vam još jednom na prekrasnom moto okupljanju na otoku Rabu!
SANA

Dražen je na Rabu organizirao ženama bikericama nezaboravni vikend. Bilo nas je toliko da smo i pjevale “gle koliko nas ima”?. To je trebalo složiti, posložiti, dogovoriti i voditi. Respect tebi i svim ljudima koji su ti se volonterski pridružili. A vjerujem da će slike ispričati sve što si nam priuštio, i prikazati kako smo uživale. Hvala svim dragim ljudima na Rabu, bilo je ??️
SONJA

Poštovani, obzirom da nisam na društvenim mrežama želim Vam se ovim putem zahvaliti na predivnom vikendu, druženju, provodu koje ste nam omogućili. Vjerujem da je u ovakvu organizaciju uloženo puno vremena i truda, ali su dojmovi i uspomene koje nosimo odlični, a da ne govorimo o puno dobre energije. Inače pratim i Vašu web stranicu i odlična je. Puno pozdrava iz Rijeke!
LORENA

Bilo je savršeno! A ono kaj Ću najviše pamtiti vezano uz ovaj susret su definitivno pozitivne reakcije mještana, ljudi uz cestu koji su bili oduševljeni našom kolonom, klinci koji su mahali i slušali zvukove najljepših motora koji postoje, ekipa puna razumijevanja na cesti, strpljivo čekanje da prođemo svaki put uz pratnju osmijeha i pozdrava.

Mislim da si upravo njima poklonio jođ i veći spektakl nego nama. Ja ću se svakako vratiti na Rab, pa i sa burom i bez nje. See you soon
STELA

Hvala svima, bili ste super. Veselje na najjače. Hvala i bravo na odličnoj organizaciji svega.

Nadam se da se vidimo i slijedeće godine, šteta ne ponoviti
LIDIJA

Samo ću kratko prokomentirati, bez obzira što ovaj put nisam bila sudionica. Čak i da je sve to organizirano iz nečijeg ega, kad cijela zajednica ima nešto od toga: od djevojaka koje su uživale u putovanju i boravku, do iznajmljivača, ugostitelja itd. itd. opet je više od svega što danas čini većina ljudi, većina dušebrižnika, lokalne zajednice, pa sad da ne širim priču… Ja ti skidam kapu na organizaciji jedne takve priredbe, promociji tvog kraja i nadam se prilici uskoro se i osobno pridružiti. Djevojkama također dubok naklon, lijepo vas je vidjeti.
MARIJA

Ja nisam bila u mogućnosti gledat sve te pretivne bajkerice ali sam jako ponosna što sam turističku sezonu započela baš sa njima ❤️❤️.Hvala im što su bili moji gosti!
ŽELJKA (iznajmljivač)

Dobar dan, samo da vam se zahvalim za goste. Sve je izuzetno dobro prošlo i upoznali krasne ljude. Svaka čast i vama. Trebalo je to organizirati.
GORDANA (iznajmljivač)

Dojmovi se nikako ne mogu stišati i neće još dugo jer ovaj doživljaj ću pamtiti do kraja života!! Tijekom defilea cijelo vrijeme sam se ježila od ponosa i u par navrata oči pune suza ali radosnica!! Zato Dražene kapa do poda na ovoj ooodličnoj idei i realizaciji jer su napravio odličnu stvar,a to su nova prijateljstva i poznanstva!! Al najbolji osjećaj mi je bio što sam imala osjećaj da sve te cure i tebe poznajem već godina!! Super mi je taj “klik” među svima nama koji se desio!! Zato jedva čekam iduće okupljanje 2024.godine!!
MAJA

Pozdrav! Frendica i ja smo zapravo sasvim slučajno naišle na događaj. Niti jedna nismo u moto svijetu, međutim, jednoga bih dana voljela biti i tako sam pratila mnogo stranica te tematike po društvenim mrežama. Kada sam vidjela događaj, oduševila sam se, odmah poslala frendici i za sat vremena sve prijave bile su riješene. Ono što me osobito privuklo jest činjenica da je to ženska motorijada. Na svim razinama društva i dalje se kao žene borimo za emancipaciju i često budemo nevidljive ili ne baš dobrodošle. Vjerujem kako je ovaj događaj daleko odjeknuo, te kako će još jače i dalje odjeknuti i pokrenuti mnoge stvari u pozitivnom smjeru. Prihvaćanje, jedinstvo i mnogo ženske snage koju smo frendica i ja osjetile duboko su nam se urezale i ostat će s nama za buduće. Tako mi je lijepo bilo vidjeti toliko žena, koje tako beskopromisno i sretno žive svoju slobodu. Svugdje smo važne i potrebne kao i svi te vjerujem kako ćemo i dalje postajati sve vidljivije u svim sferama društva, pa tako i u moto svijetu. Stekli smo nova prijateljstva, poznanstva i obogaćujuća iskustva koja nosimo dalje. Hvala organizatoru i svima koji su nam ovaj boravak na Rabu učinili prekrasnim iskustvom. Niti u jednom trenutku nisam pomislila zašto je organizator muškarac, već mi je bilo sasvim logično kako je trenutak da ona, već povijesno dominantna strana prva pruži ruku i pozove nas na jednakost i ravnopravnost, štoviše, sretna sam i zahvalna na tome! Nadam se da će što više ljudi čuti za ovaj događaj i da se vidimo još mnogo puta, sljedeći put i na motorima!
ANĐELA

 

Poštovani gospodine Dražen,
Svaka Vam čast na izuzetnom trudu u organizaciji ovog eventa za nas bajkerice. Nisam od onih koje odlaze na standardne moto susrete pa me ovakav drugačiji i poseban događaj posebno oduševio. Počevši od samog početka, točnije prijave i dobivanja smještaja koji je usput bio odličan sve je za nas sudionice bilo jednostavno da jednostavnije nije moglo biti. A onda slijedi čekanje nekoliko mjeseci da napokon stigne taj vikend..
Kako se približavao datum uzbuđenje je postajalo sve veće i veće!! ?
I napokon stiže dan pokreta…ceste i priroda oko njih su me oduševile jer je ovo bio moj prvi dolazak na Rab.
Dolazak ne smještaj, ljubazni osmjeh i doček vlasnice uljepša doček i zabava može početi..Podizanje majica i akreditacije, pozdravi bajkerica koje vidimo prvi put al ko da se znamo godinama i sve oduševljene ko mi..
Subota jedan izvanredan dan…obilazak grada sa gospođama koje su detaljno objašnjavale povijest grada i odgovarale na pitanja…i evo nam defilea!!
Ponosna jer sudjelujem u njemu sa stotinu drugih žena je bio predobar osjećaj…vožnja po Rabu fenomenalna, pogledi predivni da ih nijedna slika ne može opisati koliko to lijepi izgleda uživo!!
Doček dečki iz klubova odlična.. njihova pomoć u sitnim mehaničkim popravcima nemjerljiva i veliko Hvala im na tome što su se uključili i nama uljepšali ovaj dan..
Izlet brodom u nedelju još jedan lijepi događaj gdje su nas ljudi sa obale pozdravljali i mahali nam..?
I nažalost dolazi osjećaj da je već kraj druženju i vrijeme je za povratak kućama.
Ali već prije samog odlaska ja i moja mala ekipa pogledamo jedan drugog, nasmijemo se i kažemo: OBAVEZNO DOLAZIMO SLJEDEĆE GODINE!!
Vama gospodine Dražen iskreno se zahvaljujem na Vašem trudu oko organizacije svega ovoga…
I pohvale što je muškima bilo dozvoljeno da budu barem mali sudionici ovog događaja ko pratnja i što to nije bio klasičan moto susret nego jedno posebno i predivno iskustvo!!
Organizacija je VRH!!
I uopće ne sumnjam da će sljedeće godine biti još bolje, još ljepše i sa barem još toliko sudionica!
ANDREJA

 

Evo da se zahvalim na savršeno organiziranom vikendu i meni potpuno novom iskustvu na Rabu. Teže sam se uklopila u sve to jer sam apsolutni početnik u svemu, od boravka u Hrvatskoj, do iskustva i vožnje motorom. Brinula sam jako jer sam starija da ću se blamirati samo i biti smiješna sa mojim nezamjetnim oldtimerom, ali ipak je sve ispalo jako lijepo i jako sam zahvalna za sve. Suprug je oduševljen i bez texta kako si to sve organizirao i žao mu je što niste mogli bolje se upoznati jer on je veliki obožavatelj motora. Iskreno zahvaljujemo oboje na svemu.Puno pozdrava!
MARIJA