Prijedlog za izlet: Kaštel Drivenik – branitelj Vinodola

Nekada se život odvijao zaleđima današnjih gradova i naselja i ono što se nama danas čini kao zabačeno područje, nekada je u stvari vrvilo od života. Jedno od takvih područja bio je i Vinodol, područje u zaleđu Novog Vinodolskog koje se dolinom proteže od Novog pa današnjim crikveničkim zaleđem sve do Križišća odnosno Hreljina. Vremena su se promjenila, cesta se spustila bliže moru a izvorna naselja se premjestila bliže novim cestama. Gledajući iz perspektive od prije par stotina godina taj kraj imao je sve preduvjete da bude bitan za žitelje toga kraja ali i za potencijalne osvajače. 

DSC 0021Zemlja je bila plodna, klima blaga, a dolina zaštićena od vjetra. Međutim dolaskom nekih modernijih vremena mijenjaju se potrebe i prioriteti stanovništva.

Danas od Rijeke do Crikvenice i Novog Vinodolskog jurimo jadranskom magistralom a i ona nam je postala spora pa se grade autoceste i brze ceste da još brže projurimo i stignemo na svoje odredište. Na taj način više ne vidimo ništa oko nas, nemamo pojma kakvo povijesno i kulturno bogatstvo ostaje skriveno samo par stotina metara od nas. 

Slijedeći puta kada budete prolazili ovim krajem od Rijeke, ili od Crikvenice, skrenite prema Bribiru i Driveniku, zaleđem Crikvenice i nećete požaliti. Dolina je prekrasna, a na njenom ulazu od strane Križišća na brdu u sred doline nalazi se čuvar Vinodola – kaštel Drivenik. Drivenik je jedan od devet kaštela, odnosno gradova – potpisnika Vinodolskog zakonika. Vlasnici su mu bili kneževi Frankopani a posjede su dobili ukazom hrvatsko ugarskog kralja Bele IV kao ratne zasluge. S Drivenika se nadzirao i branio prolaz Vinodolom. 

Sam kaštel Drivenik je najbolje očuvani kaštel na tome području. Do njega ćete najlakše doći ako iz Križišća skrenete lijevo prema Bribiru ili u Crikvenici skrenute u istom pravcu prema Bribiru. Nakon par minuta vožnje od Križišća dolazite do centra Drivenika i tamo ćete vidjeti oznake za skretanje prema kaštelu. U podnožju kaštela nalazi se groblje i dvije crkve. Kaštel u stvari jako brzo obiđete jer je unutrašnjost zaključana a otvara se samo kada se događaju nekakvi kulturni događaji. 

DSC 0054Ako se malo osvrnete oko sebe tada shvatite koliko je to strateška pozicija, a ove fotografije će vam to barem dijelom i dočarati. Spustivši se do malog groblja u namjeri da bacim pogled prema dolini i obližnjem Tribaljskom jezeru, shvatio sam koliko je ovo malo mjesto svjedok burne prošlosti. Na samo nekoliko kvadratnih metara imate podsjetnik na teške bitke s Osmanskim carstvom, zatim spomenike poginulima u 2. svjetskom ratu i najnovije poginulima u Domovinskom ratu. Svjetska povijest u malom…. 

Sa zida groblja otvara se pogled na Tribaljsko jezero i prekrasnu dolinu, na okolna brda i cestu što se vijuga dolinom… Mirno je sada ovdje, gotovo da izgleda kao scena iz Gospodara prstenova. Prekrasna priroda, ptice, cvrčci… 

Zastao ispred zgrade u podnožju kaštela. Radi se o hostelu skauta katoličke mladeži u koji dolaze siromašna djeca iz regije bez obzira na nacionalnost i vjeru. O tome znam nešto više jer sam svojevremeno imao čast biti dio tih skauta zajedno sa svojim prijetaljem, riječkim dragovoljcem Domovinskog Rata Valerom Lulićem Lulom. Lula je zadnje dana svoga života proveo ovdje kada je bio teško obolio od karcinoma pluća… Na žalost Lule nema među nama već nekoliko godina, i zato ovu malu reportažicu posvećujem njemu. 

DSC 0088Prije nego sam krenuo dalje još jednom pogledao sam ploču koja je stajala na crkvici na ulazu na groblje. Natpis se može svakako shvatiti a i posvetiti svima. Ja sam ga prvi put vidio prije desetak godina i za mene ima neko drugo značenje, a svatko neka ga sebi objasni na svoj način: ŠTO STE VI BILI SMO I MI, ŠTO SMO MI BIT ĆETE I VI

Sjedam na motor i krećem dalje… Nakon par minuta vožnje stižem do Tribaljskog jezera. U hladovini terase ribičkog društva odlučih popit nešto hladno…. Nakon malo fotkanja jezera, nastavljam dalje i uskoro stižem u centar Crikvenice. Tek tada shvatih koliko je ovo blizu civilizacije i kako je potrebno samo 5-10 minuta da pobjegnete od špice turističke sezone, gužvi na jadranskoj magistrali, umornih i neopreznih stranaca za volanom i moto kolega koji jure u toj gužvi na svojim motorima kao da sutra ne postoji… 

Ako ste ovih dana na ovome području, obavezno skrenite prema Tribaljskom jezeru i kaštelu Drivenik.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

 

Check Also

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …

Prijedlog za izlet: Dvorac Trakošćan

Strašne prikaze i sablasti i čitavi odredi kostura koji oko Svih Svetih stupaju okolicom, grozni krici i urlici, jecaji, zmajevi koji žive u obližnjoj šumi… Sve su to legende o dvorcu Trakošćan koje zagolicaju maštu svakome avanturistu.