Prijedlog za izlet: Aquatika – slatkovodni akvarij

Karlovac je grad smješten u središnjoj Hrvatskoj i to u njenom najužem djelu, na samoj granici nizinske i gorske Hrvatske. Grad smješten na četiri rijeke jedan je od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Karlovac nije samo ono što vidite dok putujete od sjevera prema jugu Hrvatske; brza cesta i autobusni kolodvor. Da biste ga potpuno doživjeli morate malo zaroniti u njega.

DSC 0017Za ovaj puta izabrao sam jednu zanimljivost jedinstvenu u Hrvatskoj, a ako se odlučite na jednodnevni moto izlet sami, sa svojim partnerom/icom, ili prijateljima, onda vam toplo i od srca preporučam da posjetite Aquatiku – slatkovodni akvarij. Ovaj jedinstveni akvarij izgrađen je kako bi se razvila svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti, te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

Inače Aquatika je vrlo posebnog vanjskog izgleda; ukopana u zemlju i s vanjske strana okružena nasipima. Inspiracija za ovakav izgled leži u povijesnom izgledu grada. Ono što će vas prvo oduševiti ako se odlučite na posjet ovih vrućih ljetnih dana je unutarnja temperatura od +19C. Savršeno za odmoriti se prije nastavka vožnje.

Kroz akvarij možete proći sami, sa stručnim vodićem ili uz tablet i slušalice. Osobno sam koristio slušalice i tablet i moram priznati da je iskustvo odlično. Dok razgledate sva čuda riječne flore i faune i škljocate aparatom, kroz slušalice dobivate sve potrebne informacije o onome što upravo gledate. Sami odabirete kada prelazite na drugu temu tako da je sve jednostavno i vrlo ugodno. Na donjoj etaži se nalazi prava atrakcija gdje se akvarij jednim dijelom nalazi na stropu pa je izuzetno atraktivno gledati ogromne riječne mrcine kako plivaju iznad vaše glave.

Ljubazno osoblje će se pobrinuti da vas informira i uputi u sve što vas zanima, a nakon završetka razgledanja liftom se možete vratiti na ulaz i suvenirnicu.

DSC 0060Ljetno vrijeme Aquatike je od 9 – 19 h, a na trgu ispred ulaza možete se osvježiti u njihovom kafiću. Nakon Aquatike vam preporučam kupanje na Foginovom kupalištu udaljenom samo par stotina metara od Aquatike.

Sve u svemu, kupanje na odlično uređenom kupalištu i posjet Aquatici odličan je jednodnevni izlet iz kojega god smjera dolazili.

Lokacija: https://g.page/Aquatika

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

Check Also

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …

Prijedlog za izlet: Dvorac Trakošćan

Strašne prikaze i sablasti i čitavi odredi kostura koji oko Svih Svetih stupaju okolicom, grozni krici i urlici, jecaji, zmajevi koji žive u obližnjoj šumi… Sve su to legende o dvorcu Trakošćan koje zagolicaju maštu svakome avanturistu.