Prijedlog za izlet: Betinski muzej brodogradnje

Hrvatska je nepresušna po pitanju kulturne i povijesne baštine. Kuda god krenete sve je puno povijesnih i kulturnih znamenitosti i zanimljivosti. Npr. za one koji nisu bili na Murteru možda će biti iznenađenje kada shvate da se mjesto Tisno proteže na kopnu i na otoku. Jedan dio mjesta je na kopnu a drugi dio na obalama otoka Murtera. 

DSC 0157Danas su otoci povezani s kopnom na različite načine; trajektima, katamaranima, mostovima pa čak i tunelima. Ali nekada prije brod je bio jedini način kako se povezati sa kopnom, ili doslovno s ostatkom svijeta. Lokalni majstori gradili su brodove prateći potrebe lokalnog stanovništva. Pa tako prvi kalifati, brodograditelji koji su na Murter stigli u prvoj polovici 18. stoljeća prilagođavali su gradnju brodova potrebama lokalnog stanovništva. Naime, Betinjani su u svom posjedu imali jedan dio zemljišta na Kornatskom otočju. Do tih posjeda dolazilo se isključivo morem pa su osmislili čvrst težački brod koji može prevesti puno tereta. Tako je nastala Betinska gajeta – brod sa latinskim jedrom a kao baza poslužio je korčulanski model prilagođen potrebama lokalnog stanovništva.

S vremenom se pokazalo da su i stanovnici susjednih mjesta imali slične potrebe pa su osnovana brodogradilišta i u Šibeniku, Biogradu, Sukošanu, Murteru, Kukljici, Kalima, Brbinju i Salima.

O Betini i njenim brodograditeljima i brodovima može se još puno toga napisati, ali sve je to netko već napisao pa bi onda to u stvari bilo prepisivanje i ponavljanje već objavljenoga. Zato kao i uvijek u ovim mojim prijedlozima za izlete naglasak je na fotografijama. Toplo preporučam moto izlet na Murter. Tisno, Jezera, Betina i Murter jedina su mjesta na ovom malom i lijepom otoku i sve ih stignete obići u jedan dan. Posebno preporučam posjet odličnom multimedijalnom muzeju drvene brodogradnje u Betini gdje će te se upoznati sa bogatom brodograditelsjkom tradicijom ali i životom starih otočana. Ljubazno osoblje muzeja spremno će vam odgovoriti na sva pitanja.

Nakon muzeja prošetajte do brodova koji se nalaze u luci pa uz osvježenje u nekom od obližnjih lokala uživajte u još jednoj dobroj preporuci by Moto Trip Croatia.

Od 3. do 5. lipnja u Betini je sajam tradicijske drvene brodogradnje pa je to razlog više da skoknete do otoka Murtera.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

Check Also

Prijedlog za izlet: Ogulin – grad legendi i bajki

Podno planine na mjestu ispod kojega se protežu kilometri špilja i podzemnih dvorana, u dubokom …

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …