Razgovor s povodom: Predsjednik MTC o ovogodišnjem moto spektaklu na Rabu

I ove godine na otok Rab stiže pravi spektakl u obliku međunarodnog moto eventa za žene motoristice u organizaciji udruge Moto Trip Croatia pod nazivom MTC FELIX ARBA a koji će se održati od 31.5. do 2.62024. Prošle godine održao se prvi takav događaj koji je okupio 104 bajkerice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije i Nizozemske. Naravno takav događaj privuče pažnju i drugih gostiju pa se na Rabu skupilo nekoliko stotina posjetitelja koji su cijeli vikend proveli u vro sadržajnom i odlično organiziranom eventu.

O čemu se ovdje u stvari radi? MTC FELIX ARBA nije niti klasični moto susret kakve inače organiziraju moto klubovi a nije ni isključivo ženski moto susret na kojem je „zabranjen“ dolazak muškarcima. Ovaj event upravo je popunio tu prazninu jer iako okuplja žene i sve je u znaku žena, to je ujedno i event za sve oni koji žele doći i dati svoju podršku ženama / kolegicama bajkericama.


Ovogodišnji event iako je nastao na osnovnom temelju onoga događaja od prošle godine, u stvari je puno sadržajniji i bogatiji, a biti će i posjećeniji. To je ujedno i životna filozofija organizatora i pokretača ovog cijelog događaja, predsjednika Moto Trip Croatia Dražena Kaspreka. Ili kako on sam kaže: „Sve što radim mora napredovati i rasti“. Ako stagnira ili pada znači da nešto ne valja.“

Čitajući reakcije sudionica prošle godine dalo se zaključiti da su zadovoljne s organizacijom prvog eventa i da bi bile potpuno zadovoljne i kada bi se sve to ponovilo i ove 2024.g. bez ikakvih dodatnih sadržaja ili zahtjevnije organizacije. Međutim, poznavajući Dražena i prateći njegove objave znali smo da se za ovu godinu sprema nešto puno veće. Iz toga razloga odlučili smo za Portal Moto Trip Croatia napraviti mali razgovor kako bi nam osobno prenio neke dojmove, dosadašnji tijek prijava i organizacije i što nas sve čeka ove godine na Rabu.

PMTC: Dražene, praktički od završetka prošlogodišnjeg eventa čitamo o tome što nas sve čeka ove godine na Rabu. Moram priznati da tvoj entuzijazam, i energija koju ulažeš u sve to djeluju poprilično zarazno i na ostale i stječe se dojam da svi jedva čekaju taj događaj?


DK: Pa iskreno, ne znam kako to djeluje na druge i o tome ne razmišljam. Jednostavno sam u životu došao do toga da si mogu priuštiti da neke stvari radim za svoj gušt i da me te stvari ispunjavaju i čine sretnim. Sve oko Moto Trip Croatia pokrenuo sam isključivo s namjerom da uživam u vožnji motorom, pisanju, i fotografiranju. Sve ostalo dolazi samo od sebe, a s obzirom da oduvijek volim nešto organizirati onda je ovo u stvari sasvim logičan slijed. Što se tiče drugih ljudi, ne sviđa se ovo svima, kao i inače u životu. Uvijek imate one kojima je to super i one kojima je to bezveze. Ali ponavljam, ja radim ono što volim i ono što mene ispunjava, i mislim da sve više ljudi to prepoznaje. Znate, ne možete vi ljude muljati i varati. Ako oni kod vas ne prepoznaju iskrenost i čiste namjere nećete uspjeti. I mislim da oni koji su bili na Rabu prošle godine da su se uvjerili i da zato jedva čekaju ovu godinu. A ovi drugi nisu bitni. Oni će sebi naći nešto što će im biti zanimljivo ili će sami organizirati nešto drugo. I to je u redu, neka svatko bude tamo gdje se dobro osjeća. Živi i pusti druge da žive!

PMTC: Ima raznih moto susreta i moto događanja i neki budu odlični, s puno dobre glazbe, pozitivne energije, ali ovo na Rabu prošle godine je bilo posebno, Barem tako kažu cure koje su sudjelovale. Sve su isticale pozitivnu atmosferu, odličnu organizaciju u kojoj se mislilo na svaki detalj, i odličan program. Što se može bolje od toga ponuditi ove godine?

DK: Moto susreti su posebni, oni pripadaju klupskoj moto sceni koju ja posebno respektiram. Međutim činjenica je da nitko od nas nema ekskluzivno pravo na vožnju motorom i da svatko ima pravo djelovati na svoj način ali pri tome ne ugrožavajući ili ne smetajući drugima.


Da li može bolje nego prošle godine? Pa uvijek može bolje. Recimo prošle godine se u isto vrijeme na Rabu održavao još jedan odlično organiziran event, konferencija IT stručnjaka. To je stvarno vrhunski događaj s vrhunskom organizacijom. Mi smo se pojavili naknadno i nije imalo smisla istu večer u tako malom gradu kao što je Rab imati dva koncerta pa je dogovoreno da se sudionice MTC FELIX ARBA pridruže koncertu koji je organiziran u sklopu te IT konferencije. Cure su imale besplatan ulaz ali nisu svi otišli na taj koncert iz dva razloga: 1. je da je to bio koncert Joleta a on nije baš bajkerski đir, a 2. razlog je taj što je muška pratnja trebala platiti 100 kuna za Joleta, koji njima nije baš posebno atraktivan. Radije su tih 100 kuna popili u nekom kafiću. Ali mi kao organizatori smo tada napravili najbolje što se moglo u toj situaciji ali i sa onim sredstvima koja smo imali. A to je bilo stvarno malo.

Za ovu godinu smo htjeli svoj datum koji se ne mora s nikim drugim dijeliti i da sve ostalo bude točno onako kako mi želimo. Još za vrijeme onog eventa prošle godine uočavao sam neke stvari koje su mogle biti bolje i jedva sam čekao da ih popravim u ovogodišnjem, a evo sada dok je organizacija ovoga u toku već sad vidim što ću trebati do godine popraviti! Mislim da je to tako kada imate viziju kako nešto treba izgledati i kada se toliko dajete u sve to.

PMTC: Prošle godine imali ste prezentaciju i testne vožnje Royal Einfeild motocikala. Kakva je situacija po tome pitanju ove godine?

DK: Ove godine doveli smo tri nova motociklistička branda koji se probijaju na hrvatsko tržite. Radi se o kineskim proizvođačima motocikala Benelli, CF MotoZontes. Iako mnogi s podsmijehom gledaju na kineske motocikle ovih par modela su vrlo kvalitetni i vrlo pristupačni s cijenom. I sigurno imaju svoju klijentelu.

PMTC: Također prošle godine imali ste s Rba proizvođača craft piva, Pivovaru Rab. A već ovoe godine to je preraslo u pravi pivski festival?

DK: Tako je, u sklopu ovog moto eventa imamo Craft Beer Festival. Dolaze nam tri craft pivovare iz Slavonije i jedna lokalna rapska i to će biti za ovu godinu odlična ponuda odličnih craft piva. Tako ćemo imati priliku piti piva Funky Brewery, Valens, Black Hat i Rapske pivovare.

PMTC: I onda kao šlag na tortu ove godine ste se odlučili odužiti svima koji su bili uskraćeni za rock koncert prošle godine?
DK: Tako je. Ove godine uz Moto Show i Craft Beer Festival imamo i pravi Rock Festival. Uz puno muke i truda uspjeli smo dogovorit tri fantastična banda koja se itekako isplati pogledati od početka do kraja, tj. od 21.00 h do 01.00 h u subotu 1. lipnja. Mi granatiramo da će vas ostaviti bez daha pa čak i ako niste ljubitelj rocka!


Prvi su COTA G4, odličan band koji je možda poznatiji po svom pjevaču Marku koji je svojedobno bio pjevač Divljih Jagoda. Zatim nam slijedi sada se već može reći nova svjetska hard rock senzacija band JELUSICK poznatiji po svom frontmenu Dinu Jelusiću koji je pjevao i sa svjetskom grupom Whitesnake. Za one koji ne znaju na you tubeu mogu pronaći cijeli novi album od JEULISCK banda i vjerujem da će ih oduševiti, ali ono što treba doživjeti to je nevjerojatna energija s kojom ovaj band nastupa i još nevjerojatniji Dinov glas. Treći band je SOUTHERN CROWD, oni pak njeguju dobri stari južnjački rock kao recimo Lynyrd Skynyrd. Bit će ovo pravi cijelovečernji rock spektakl sa vrhunskim craft pivima kakav Rab vjerojatno do sada još nije vidio, a kako kažu u ovim rock krugovima, mogao bi ovo biti među TOP 5 rock događaja u Hrvatskoj u 2024.g.

Ali ni tu nije kraj zabavi jer After Party nastavlja se u Old Town baru.

PMTC: Slušajući sve ovo ostao sam bez teksta. I sada sam naravno definitivno uvjeren da se stvarno radi o pravom spektaklu i ono što je najzanimljivije, još uvijek se nismo dotaknuli onog najvažnijeg; i okupljanja bajkerica i njhov defile. Ako se ne varam opet se vozi po cijelom Rabu? I prijave su počele prije mjesec dana, kakva je situacija oko toga. Hoće li do kraja biti premašen prošlogodišnji broj sudionica?

DK: E da, to će tek biti spektakl! Prijave su počele još u siječnju i u tih prvih mjesec dana već smo premašili ukupan broj od prošle godine, odnosno imali smo preko prijavljenih bajkerica. Mjesec dana prije eventa imamo preko 200 prijavljenih bajkerica iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Slovačke, Crne Gore, Makedonije, BiH, Slovačke, Italije…

Što se tiče defilea, njega smo ove godine prilagodili i neće imati nekoliko photo punktova kao prošle godine. Ovaj puta vozimo do trajektne luke u Loparu, tamo okrećemo i idemo nazad. Imat ćemo jednu pauzu koja će biti i malo iznenađenje za cure ali sada nećemo otkrivati o čemu se radi. Nakon toga ide se na jednu plažu Pudarica i tamo defile završava a cure mogu na kupanje i druženje u baru Santos. Napominjem da će naši redari osiguravati privatnost kako bi se cure mogle međusobno družiti bez muških upada 🙂


Ove godine imat ćemo opet pratnju policije ali će biti i više naših redara u koloni i oko nje. Također će nam se pridružiti i članovi MK Rab i Arba Ridersi koji će nam pomagati u zatvaranju kružnih tokova i raskrižja za vrijeme prolaska defilea. Uglavnom ispravljamo neke greškice od prošle godine i sve prilagođavamo curama i da im bude lakše, zabavnije i da imaju više vremena za sebe i za druženje s ostalim curama.

PMTC: Znači već sada ste debelo premašili broj sudionica što uz sve nabrojano je sigurno pravi magnet za sve ostale koji žele dođi i provesti jedan dobar i zabavan vikend. Možda samo za kraj da skrenemo pozornost na to koliko ovakav jedan događaj donosi Rabu i lokalnoj zajednici?

DK: I ne samo bajkerica. Njih je ove godine 100% više nego prošle, ali tu je još preko 200 gostiju odnosno kako smo im dali ime Supporteri, jer oni dolaze kao podrška svi ovim ženama, i tko zna još koliko ostalih pojedinaca koji dolaze u svom privatnom aranžmanu. Ovaj događaj donosi puno u svakom smislu. Kao prvo, prošlogodišnji event je bio nevjerojatno dobro prihvaćen od svih stanovnika Raba, to je potrebno posebno naglasiti. Posebno od žena na Rabu, trgovkinja, ugostiteljskih radnica pa i svih ostalih. Sve one su ovo shvatile kao nekakvo skretanje pažnje na žene, na njihov podcijenjeni rad, plaće, položaj u društvu… i oduševljeno su pozdravljale te žene gdje god su stigle. Preko stotinu žena bajkerica na jednom mjestu itekako je uočljivo… Druga stvar, ovo je korisno za rapske ugostitelje, kafiće, restorane… Imamo dogovor sa šest restorana da uz akreditaciju daju 20% popusta svima koji su došli prijavljeni kroz naš online formular. Zatim tu su iznajmljivači koji su također dali povoljniju cijenu smještaja a do sada surađujemo s njih 40-tak. Dakle, sve grane turizma imaju koristi od ovoga, a da ne pričamo s marketinške strane jer većina ovih ljudi će se već ovo ljeto vratiti na Rab. Naravno tu je i 5-6 fotografa, snimatelj, dronovi… koji će sve ovo pratiti i tisuće fotografija koje će otići u svijet s Raba.

A sve započinje već u petak u baru Forum gdje će biti Welcome Party.

PMTC: Dražene, od srca ti želim lijepo vrijeme i da sve prođe bez problema i da sve ove motoristice i motoristi sretno dođu na Rab i sretno se vrate svojim kućama. Tebi hvala na trudu i nevjerojatnom entuzijazmu koji ulažeš u sve ovo i hvala na takvom spektaklu koji dovodiš na Rab i nadamo se da će to prepoznati svi oni koji trebaju prepoznati.

A vi dragi čitatelji, što drugo nego pravac Rab od 31.5. do 2.6.2024.!
Prijave putem online obrasca: ONLINE PRIJAVE
ili zapratite sve na Facebook Eventu

Za PMTC: Hrvoje Barač

Check Also

Moto event za bajkerice MTC FELIX ARBA i ove godine na Rabu

Drugu godinu za redom na otoku Rabu održati će se atraktivan događaj pod imenom MTC …