Bajkerska obitelj Jelušić

Na prvom photo meetingu za hrvatske bajkerice održanom u Rijeci na kojega je došlo 40-tak žena s područja Rijeke i okolice te iz Istre, jedna od žena privlačila je pažnju na predivnom i moćnom Harley Davidson Road Kingu. Naravno, sve te žene su bile atraktivne na svojim motociklima ali ova je bila drugačija i po tome što je stajala malo po strani i bila ozbiljnog izraza lica. 

Dugokosa žena u kasnim tridesetim godinama sa moćnim i teškim Harleyem ne može proći nezapaženo. Kasnije sam primjetio uz nju i starijeg gospodina za kojega sam zaključio da joj je otac. ZDSC 0015 2aključak je bio pogrešan jer mlada dama bila je Nadia Jelušić a gospodin koji ju je pratio bio je njen svekar, tj. otac njenog supruga, Edvard Jelušić. U to vrijeme i kreće njihovo približavanje udruzi i naše upoznavanje i tada sam saznao puno o toj riječkoj obitelji u kojoj svi voze ili su vozili motocikle!

Edvard Jelušić, najstariji član obitelji veliki je zaljubljenik u motocikle. Rođen i odrastao na riječkom Trsatu Edvard je od djetinjstva bio u doticaju sa raznim vozilima i plovilima i sudjelovao u njihovim popravcima. U srednjoj školi od oca dobiva svoj prvi auto Princa NSU Typ 110.

Ubrzo je upoznao svoju kasniju suprugu Marinu koja je na građevinski fakultet dolazila na legendarnom Pony Expressu pa je i on brže bolje kupio sebi jednog istog takvog kako bi se skupa mogli vozikati.

Do 1999.g. Edvard je radio u Jadroliniji a te iste godine odlazi na posao u daleku Nigeriju. Ljubav za motocikle traje sve to vrijeme i nakon što su djeca odrasla a Edvard napokon može sebi priuštiti nešto za svoj gušt, u Nigeriji se zaljubljuje u „engleza“ Triumph Tigera. Gotovo nevjerojatno zvuči priča da je mašinu od Triumpha poslao u Englesku na reparaciju a cijeli motocikl rastavljen u dijelove i zapakiranu ramu prevezao u Rijeku putničkim avionom u koferima!

Uslijedilo je detaljno repariranje i uređivanje tog motora kojim su kasnije jurcali Rijekom i okolicom i Edvard i njegov sin Filip. Na žalost Tiger je prodan i više nije u njihovom vlasništvu.

Ubrzo Edvard kupuje svog prvog Harleya koji mu stiže iz Amerike. Bio je to Road King s početka ove priče. I njega je Edvard detaljno restaurirao i to je danas sasvim drugačiji motocikl od onoga koji je stigao iz Amerike. Nakon njega stiže i drugi Harley, Fat Boy, također iz Amerike i njemu odmah slijedi detaljna restauracija.DSC 0004

Edvard je u Nigeriji bio sve do 2017.g.. kada se vraća i odlazi u mirovinu, ali to ne znači i da miruje. Tek sada ima vremena za sebe i svoje ljubimce i u garaži koja više sliči na apoteku a ne na garažu, sam servisira i popravlja svoje motocikle, ali isto tako nesebično pomaže svojim prijateljima. Debeli katalozi, prospekti i razni priručnici u garaži govore o tome koliko ozbiljno i studiozno pristupa svojim limenim ljubimcima.

Sin Filip naslijedio je očevu ljubav prema motociklima i dok je Edvard bio u Nigeriji Filip je po internetu tražio ideje za uređenje Harleya a Edvard ih je sprovodio u djelo.

Nadia Jelušić je nastavnica razredne nastave koja za sebe kaže da obožava čitati i guta knjige čak i kada ide negdje na odmor. Ona je također u djetinjstvu vrijeme provodila uz oca u garaži i dok su se druge djevojčice igrale s lutkama Nadia je s tatom šarafala. Kada se udala za Filipa i ona je položila za motor ali nakon toga stigla su djeca, obaveze i vožnja je pala u drugi plan. Tek nedavno je poželjela opet voziti a suprug FiIip koji je sada zamjenio oca na poslu u dalekom svijetu, odlučuje supruzi kupiti motocikl. I tako u obitelj stiže i treći Harley, Dyna Super Glyde. Nadia uz Edvardovu pomoć i savjete vrlo brzo uspostavlja kontrolu na Dynom i od tada često zajedno voze ona, njen svekar Edvard i suprug Filip kada dođe kući na odmor.

Iako je Filip akitvno sudjelovao u svim projektima i vozio Harleye, pa i onda kada je želio impresionirati svoju sadašnju suprugu Nadiu, životna želja mu je oduvijek bila BMW GS. Međutim, Filip je prvo kupio motocikl svojoj supruzi a sada kada je mogao i sebi priušiti napokon je kupio sebi BMW 1250 GS Ralley.

Kada provedete neko vrijeme sa ovom obitelji shvatite koliko je tu jako puno ljubavi prema motorima, ali i međusobne ljubavi i poštovanja unutar te obitelji. Svi su tako različiti sa svojim karakterima i osobnostima a opet tako skladni i povezani. Vidjeti Edvarda i njegovu snahu na Harleyima i Filipa na BMw-u kojega sada zezaju da je šminker, je stvarno lijep i atraktivan prizor. Sorry dečki, dragi ste mi i simpatični, ali Nadia na Harelyu je puno atraktivniji prizor od vas dvojice, što se potvrdilo i u nedjelju kada smo se provezli pored crkve na Trsatu i trsatskih kafića kada su se svi okretali za dugokosom ženom na Harleyu.

DSC 0007Na pitanje kako to da jedna takva obitelj koja tako dobro funkcionira u svome malome svijetu postaju članovi udruge Moto Trip Croatia, Edvard odgovara da nije tip za klubove i za ono u njima kad nešto „moraš“. Prateći stranicu Moto Trip Croatia svidio mu se koncept i svrha a nakon što je okusio čari MTC-a tokom vožnje povodom Dana pobjede, upoznao ljude koji su mu se svidjeli, jednog dana je svojoj snahi rekao da će se učlaniti. Svidio mu način rada, razmišljanje i cilj samog MTC-a i predložio je istu stvar Nadii a ona je to prihvatila objeručke.

Nakon malo fotografiranja i ćakule uz kavu na riječkom Trsatu, pozdravljam se s njima i odlazim s razmišljanjem o tome kako sam u godinu dana uspio posložiti sve od jedne prilično nejasne ideje do uređene udruge s preko 50 članova iz cijele Hrvatske. I kako unatoč raznim podmetanjima i otporima sa strane cijela priča ide u dobrom smjeru. Najveće vrijednost svega ovoga što radim su hrvatski krajevi kojima vozim, povijest, priroda i kultura koju upoznajem na svojim vožnjama i svi ovi divni ljudi koje sam upoznao proteklih godinu dana…

Sjedam u auto i odlazim prema Bakru, tamo me čeka još jedna divna obitelj ali o njima u slijedećoj reportaži.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek 

 

 
 
 
 

Check Also

Tri slavonske gracije

Kada se rodila ideja o projektu Na dva kotača protiv predrasuda cilj je bio predstaviti …

Reportaža: Sandra i Gabriela

Ideja za predstavljanjem hrvatskih motoristica došla mi je kada sam po hrvatskim cestama počeo susretati …