Tri slavonske gracije

Kada se rodila ideja o projektu Na dva kotača protiv predrasuda cilj je bio predstaviti žene motoristice iz cijele Hrvatske i prezentirati ih javnosti. Razlog je taj što se na žene koje voze motore itekako gleda s predrasudama. Na nedavnom 2. Photo Meetingu u organizaciji Moto Trip Croatia koji se održao u Slavoniji, skupile su se bajkerice iz nekoliko slavonskih gradova; Požega, Sl. Brod, Đakovo, Virovitica, Donji Miholjac, Vinkovci, Županja, Vukovar, Osijek…

DSC 0360Svaka od tih žena posebna je priča i svaka je zaslužila da se o njoj napravi reportaža. I biti će još puno reportaža o raznim ženama, raznih godina života i zanimanja. Trenutno je nekoliko takvih reportaža u pripremi, ali ova je posvećena trima prijateljicama, trima slavonskim gracijama; Josipi, Filipi i Sanji!

Na Photo Meetingu sam ih primjetio kad su stigle zajedno na motorima. Kasnije su se držale zajedno u društvu, nerazdvojne. Kroz razgovor sam saznao da se radi o tri najbolje prijateljice koje se inače druže privatno ali i skupa voze, odlaze na susrete… Dogovorili smo da ćemo poslije službenog dijela sjesti i porazgovarati kako bih vidio ima li materijala za reportažu. I bilo je materijala, itekako!

 

JOSIPA

DSC 0331Josipa je mlada djevojka rođena 1998. g. po zanimanju policajka! Iz Vukovara je i dolazi iz bajkerske obitelji, stariji brat i otac su također bajkeri. Od malih nogu bila je luda za motorima i uvijek žicala brata da ju provoza a on je koristio svaku priliku da joj ispuni želju. Članica je moto udruge Rokovci – Andriješevci, i sa svojim ocem obilazi svaki moto susret kada joj to posao dozvoljava.

Policajka koja radi u Zagrebu, bavi se sportom i raznim akrivnostima, vozi motocikl, članica moto udruge, voli glazbu, društvena i vesela osoba. Ali pazite, izgled može prevariti. Znate kako kažu; „družba je družba a služba je služba“, pa tako ako ju sretnente dok je na svom poslu, upoznat će te strogu i ozbiljnu, poštenu mladu policajku.

 

FILIPA

DSC 0328Filipa je također policajka! Dakle, sada u ovoj ekipi imamo već dvije policajke. Rođena 1993.g., živi u okolici Vinkovaca i djelatnica je PGP Tovarnik a ujedno i studentica prava u Vukovaru. Za sebe u šali kaže da je rođenjem postala motoristica jer u obitelj nema ni jednog vozača motocikla i na taj način nitko nije utjecao na to da ona postane motoristica. Ipak svi u obitelji je u tome podržavaju a pogotovo dida, koji joj je obećao nabaviti prsluk sa utezima kako ju vjetar nebi odnio s motora.

Od hobija i aktivnosti kaže da je lakše nabrojati ono što ne radi, nego što radi i da upravo zbog tih silnih aktivnosti jedva pronalazi vrijeme za vožnju motociklom. Također vrlo vesela i pristupačna osoba na kojoj se vidi da često mora biti ozbiljna i stroga. Kaže da je sretna i zadovoljna svojim životom a jedino što bi još željela je samo malo više vremena za vožnju motorom.

SANJA

Sanja je 1986. godište, radi u FINA-i studentica je na Integriranom studiju prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, i gle čuda, nije policjaka! Živi u Vukovaru i također dolazi iz bajkerske obitelji u kojoj je ljubav prema motociklima nasljedila od djeda ali i oca koji je član MK Vukovar. Ljubav prema motociklima prenosi i na svoju 16-godišnju kćer koja jedva čeka punoljetnosti i polaganje vozačkog ispita.

DSC 0330Sanja se bavi odbojkom ali i pjevanjem! Članica je West banda iz Vinkovaca, i vožnje motorom su joj punjenje baterija od ispita na fakultetu i napornih pjevačkih gaža.

Tko ima averziju prema motorima i bajkerima trebao bi pružiti priliku sebi da upozna to društvo. To su sve divni ljudi, puni osjećaja i pažnje, malo drugačiji jer se voze ujedinjeni s prirodom, s vjetrom u kosi, ali uvijek, baš uvijek spremni pomoći pa makar ni ne poznaju čovjeka. I to je ono što se treba cijeniti” – zaključuje Sanja.

I u pravu je Sanja, jer svi mi volimo ponekad stvarati sliku o ljudima na prvi pogled, vizualno, i donositi ishitrene zaključke i stvarati pogrešnu sliku o ljudima bez da zavirimo u njihovu osobnost, a površnost je jedna od najgorih osobina. 

I ove tri mlade žene prije svega su osobe koje čvrsto stoje na zemlji, koje kroče kroz život svojim poslovima, obrazovanjem, svojim stavovima i karakterom, i puuuno su više od tri mlade i lijepe bajkerice.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

 

 

PODRŽI MOTO TRIP CROATIA DONACIJOM!

qr_kod_donacija.jpg
Ukoliko vam se sviđa ovo što radimo i sav trud koji ulažemo u ovu priču podrži nas svojom donacijom kako bismo mogli nastaviti dalje.

Donaciju možete uplatiti skeniranjem QR koda iz svoje mbanking aplikacije. Prije uplate možete promjeniti iznos i sami napisati iznos koji želite. 


Ili to možete učiniti jednostavnom uplatom uz pomoć podataka:

Udruga Moto Trip Croatia
Adresa: Supetarska Draga 473
51280 Rab
IBAN: HR8024020061101091760
Model je 00 ili 99
Poziv na broj datum. Npr.15122022
Opis plaćanja ili svrha uplate: DONACIJA
Hvala! 
 
 
 

Check Also

Bajkerska obitelj Jelušić

Na prvom photo meetingu za hrvatske bajkerice održanom u Rijeci na kojega je došlo 40-tak …

Reportaža: Sandra i Gabriela

Ideja za predstavljanjem hrvatskih motoristica došla mi je kada sam po hrvatskim cestama počeo susretati …