Održan povijesni 1. Photo Meeting u Rijeci

Mislite da je naslov malo pretjeran? Ne! Ovo je prvo ovakvo foto okupljanje žena motoristica u Hrvatskoj i sviđalo se to nekome ili ne, ostat će zapisano da se prvi ovakav skup na hrvatskoj moto sceni dogodio 22. svibnja 2022. godine u Rijeci u organizaciji udruge Moto Trip Croatia.

DSC 0555Dakle ne govorimo o moto susretima, ženskim klubovima i sl., već isključivo o ovakvim photo događajima. Sve ove žene koje su sudjelovale u ovome imaju čast pohvaliti se da su one bile taj dan na tome mjestu.

A taj dan na tome mjestu okupile su se žene od 17 do 70 godina, DOSLOVNO! Najmlađa motoristica imala je samo 17 godina i došla je kao mlada vozačica na svom motociklu od 125 kubika. Respect mlada damo i tebi i tvojim roditeljima.

Ovo okupljanje je prvo u nizu od ukupno četiri koja će se održati diljem Hrvatske. Nekoliko mjeseci ranije rodila se ideja o ovakvom događaju a sve to kao dio jednog šireg projekta pod nazivom Na dva kotača protiv predrasuda. U sklopu istog projekat je i predstavljanje hrvatskih bajkerica kroz reportaže u kojima se želi pokazati kako žene različitih dobnih skupina, različitih zanimanja, obrazovanja i društvenog statusa, povezuje ljubav prema motociklima.

Ideje su jedno ali realizacija ideja je nešto drugo. Kada sam prije par mjeseci kao fizička osoba kontaktirao lokalne gradske i županijske turističke zajednica u gradovima i županijama gdje će se održavati fotografiranje, uglavnom su me preusmjeravali jedni na druge; gradske na županijske a županijske na gradske. U redu, razumijem da turističke zajednice ne mogu financijski pomoći nešto za tekuću godinu već vas moraju uvrstiti u proračun za iduću.

DSC 0435Osim toga, kao fizičku osobu vas ne shvaćaju ozbiljno, i zbog toga sam odlučio web portal Moto Trip Croatia registrirati kao udrugu. Nije bilo lako sve to organizirati i djelovati kao poveznica koja će spajati žene koje se međusobno ne poznaju. Kako se približavao datum sve manje sam bio siguran kakav će biti odaziv. To što netko nešto lajka i na fejsu kaže da će doći ne znači apsolutno ništa. S druge strane, ima onih koji prate, čitaju, podržavaju i na kraju se pojave a da ih uopće nigdje niste primjetili prije toga.

Kada bi me pitali za moja očekivanja, ja sam rekao da bi 20-tak žena motoristica na ovom prvom skupu bio uspjeh a sve ispod toga bih shvatio kao osobni poraz i vrlo je vjerojatno da bih u tome slučaju otkazao preostala tri događaja. Previše je tu truda, vremena pa i sredstava uloženo da bih bez pomoći i sponzora mogao to sam izdržati, a dugove si ne mogu priuštiti.

Nekako sam mislio da u nedjelju do 15.45 sati neću uopće biti siguran koliko će ih biti, i mislio sam da ću vjerojatno čekati i malo preko dogovorenog roka u nadi da će se još netko pojaviti.

Što se u stvari dogodilo? Prve žene su počele stizati još prije 15.00 sati! A već oko 15.30 ih je bilo preko 20 i tada sam znao da će sve ovo uspjeti.

DSC 0477Osim broja žena, ono što me je iznenadilo i posebno razveselilo bilo je atmosfera i energija koju su te žene donjele sa sobom. Ta pozitiva, taj smijeh cijelo vrijeme, sreća na njihovim licama… to se neda opisati. Žene koje se inače nikada nisu vidjele prije toga, silazile su s motora i radosno se pozdravljale s drugim nepoznatim ženama, pitale ih odakle su, kako su putovale… Koliko koja ima godina, kojim dijalektom govori, kakvim se poslom bavi, kakav im je društveni status, to nikome nije bilo bitno. Motori su izbrisali sve razlike između njih i povezali ih u toj ljubavi.

U 16.00 sati iz Opatije je krenuo defile prema Rijeci i luci u kojoj će se održati zajedničko fotografiranje. Kolona je disciplinorano išla kroz Opatiju i Rijeku, a začuđeni prolaznici vadili su mobitele, snimali i mahali koloni žena na motociklima. Fantastičan prizor!

Nakon dolaska u luku sa zaštitarima smo brzo sve dogovorili jer imao sam potvrdu lučke uprave za dopuštenje da s motorima uđemo na taj prostor za potrebe fotografiranja. Nakon što su se s motorima poredale uz rivu uslijedilo je njihovo fotkanje s mobitelima, selfiji, razgovor, smijeh… Tada sam shvatio koliko to u stvari njima znači. Njima je baš trebao netko da ih poveže, da ih potakne na ovako nešto. Recimo iz Zagreba je potegnula jedna cura sama na svom chopperu kako bi im se pridružila. To dovoljno govori o volji i želji… Jer sve one su došle iz svih krajeva Istre, pa i ova iz Zagreba, Rijeke i okolice, samo zbgo par fotografija. Ali tih par fotografija njima znači puno, puno više.

Nakon fotografiranja svi smo se uputili u kafić na ulazu u terminal i druženje se nastavilo još dobrih sat vremena.

DSC 0583Ovom prilikom zahvalio bih se i dečkima bajkerima iz Rijeke koji su uskočili i pomogli oko defilea, pratili ga, snimali, pazili na promet. Pravi džentlmeni koji su na taj način dali podršku i iskazali respect svojim kolegicama bajkericama.

Pozdrav i mojim članovima udruge Moto Trip Croatia koji su u tišini i u pozadini odradili neke logističke i organizacijske poslove. Udruga je itekako opravdala postojanje a kriterij za članstvo u njoj pokazao se kao najbolji način od kojega ne treba odustajati.

Što se tiče slijedećeg 2. photo meetinga on će se održati u Garčinu nedaleko Slavonskog Broda u prekrasnom ambijentu Ranča Ramarin 3. srpnja 2022.g.

Okupljanje počinje u 17.00 sati na ranču, fotografiranje je u 18.00 a nakon toga vozi se defile do kružnog toka u Bukovlju i nazad.

Sada kada su vidjele kako je bilo u Rijeci, nadam se da će bajkerice Slavonije i Baranje učiniti sve da nadmaše ovaj skup u Rijeci.

P.S.
U nastavku pogledajte galeriju s preko 120 fotografija. Savjetujemo pregledavanje na PC/lapotpu preko cijelog zaslona, jer fotografije su jako velike. Ako koristite mobitel onda ne zaboravite kliknuti na fotografije u galeriji kako bi se otvorile preko cijelog ekrana.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

Check Also

Žene koje ruše stereotipe

Biti žena u ovom svijetu nije ni malo lako. I nije to samo fraza s …