Reportaža: Sandra i Gabriela

Ideja za predstavljanjem hrvatskih motoristica došla mi je kada sam po hrvatskim cestama počeo susretati sve više žena koje voze motore. I nekako u tom “muškom” svijetu gdje su muškarci uvijek glasni i gdje se samo oni hvalisaju sa svojim vozačkim umijećem, žene su tiho i nenametljivo stvarale svoju bajkersku scenu.

DSC 0240Žene su već naviknute na tu vječnu borbu pa tamo gdje se teže prihvaća njihova ravnopravnost one stvaraju paralelni svijet u kojemu dokazuju da su jednako sposobne kao i muškarci a često i sposobnije.

Jedan od načina predstavljanja tih žena je i pisanje reportaža u kojima želim pokazati kako žene različitih zanimanja, interesa, obrazovanja i društvenog statusa povezuje ista ljubav, ona prema motociklima.

Sandra i Gabriela

Prošli vikend iskoristio sam za jednu reportažu za koju sam se pripremao već duže vrijeme a radi se o Pazinu i pazinskoj jami. Ove zime pročitao sam knjigu Julesa Vernea “Matijas Sandrof” kako bih se upoznao sa glavnim likom koji je uhićen i zatvoren u pazinskom kaštelu a iz njega bježi kroz pazinsku jamu. Ako niste pročitali tu priču možete ju pronaći pod imenom Istarski div Dragonja.

DSC 0237A kada sam već bio u Istri odlučio sam iskoristiti priliku i napraviti prvu reportažu u kojoj bih predstavio neku od hrvatskih žena na motociklu. Izbor je pao na Sandru i Gabrijelu, dvije istarske bajkerice. Moram reći da samo u Istri imam dosta kandidatkinja s kojima bih želio napraviti reportaže ali evo za prvi put izbor je pao na ove dvije žene. Zanimalo me je i tko su one zapravo, što ih povezuje, u čemu su različite, koliko dugo voze…

Jedna od stvari koje su me privukle dok sam pregledavao njihove fotografije po Facebooku bile su i pomalo „blesave“ i otkačene poze u kojima su se fotografirale u pauzama svojih vožnji. Nekome je to možda neozbiljno, ali meni je to pokazivalo određenu radost, sreću i zadovoljstvo tim trenutkom u kojemu jesu.

Preko poruka smo sve dogovorili i našli smo se u Limskom zaljevu kada sam dolazio iz Pazina. Nakon upoznavanja krenuo je dogovor oko mjesta za fotografiranje i cure kao pravi lokal patrioti predlagale su lokacije koje označavaju mjesta karakteristična za Istru; kažuni u Vodnjanju, stari grad Bale, arena u Puli…

Za fotografije se nisam previše brinuo ali trebao sam priču, trebao sam informacije. Sjeli smo na kavu i jako brzo smo ćakulali kao da se znamo sto godina.

Sandra i Gabi su stvarno zanimljive kao osobe. Ako ih uspoređujemo po nekakvom poslovnom profilu onda nemaju gotovo ništa zajedničko. Sandra je tajnica u jednom gradskom poduzeću i zbog prirode svoga posla svakodnevno je obučena kako i dolikuje takvom radnom mjestu: ozbiljno, pristojno, službeno. Ono što bi vjerojatno šokiralo mnoge poslovne partnere je scena koju bi ugledali u rano jutro kada Sandra stiže svojim motociklom na posao, a onda se prije početka radnog vremena iz opake bajkerice pretvara u ozbiljnu gospođu tajnicu!

DSC 0248 2Ako ste o tajnicama do sada mislili da su to neke dosadne osobe koje cijeli život provode u kancelarijama, onda to sigurno više nećete misliti kada Sandra projuri pored vas na svojoj makini.

Sandrin djed popravljao je motore pa je ona kao dijete odrastala uz njih a djed ju na motoru čak i u vrtić vozio. Motor vozi posljednjih pet godina i kako kaže zahvaljujući svojim prijateljima iz Poreča. Došla je na kavu a oni ju upisali u auto školu! Položila je vozački, kupila motor i sad svaki trenutak koristi da nekuda odjuri, da se druži sa istomišljenicima i upoznaje drage ljude sa svih strana.

Kaže da danas s motorom ide tamo gdje s autom nikad nebi išla, i da obožava upoznavati druge krajeve Hrvatske na motoru jer s autom nikada nije obraćala pažnju na mjesta kao što to čini s motorom. Jednostavno, kaže Sandra, obožava taj životni stil i vjetar u kosi. Vjerujem da ju puno vas razumije.

Osim na motoru Sandra slobodno vrijeme provodi sa svojim konjima s kojima juri po istarskim pašnjacima i livadama!

Gabrijela je u stvari čista suprotnost. Privatna poduzetnica, vlasnica obiteljskog restorana, gotovo cijeli je svoj život u turizmu. U slobodno vrijeme ju često možete vidjeti u radnoj odjeći s rukavcima na rukama kako slaže kamene zidiće, mozaike, uređuje vrt… Prava majstorica! I to majstorica s dugim noktima. Kada ju vidite na motoru vjerojatno nikada ne biste pogodili da je jednako uspješna bilo da je u pitanju vođenje restorana, apartmana ili zidanje, farbanje, gletanje ili njeno bio povrće.

DSC 0249 2Uz sve to Gabriela stigne i voziti bicikl ali i sa planinarskim društvom osvajati nove vrhove. Motocikl vozi 17 godina a počela je sa skuterom, pa je bilo skidanja blokade, pa 150 kubika, pa 250… da bi danas vozila BMW-a od 800 kubika.

I tako ove dvije žene na izgled tako različite a opet tako slične, povezuje upravo to zbog čega smo svi mi ovdje, a to je ljubav prema motorima i vožnji.

I morate znati da je žena uvijek žena, ma što god da radila. I kada je u autu na semaforu, ili na motoru pored ceste, iskoristit će priliku da se pogleda u retrovizor i brzinski popravi šminku. To je zato što voli biti žena, lijepa i uredna, a možda i jednostavno negdje kasni jer je izgubila vrijeme dok je vama pravila ručak, prala robu, peglala košulje…

 

 

Tekst i fotografije: Dražen Kasprek

 

Check Also

Bajkerska obitelj Jelušić

Na prvom photo meetingu za hrvatske bajkerice održanom u Rijeci na kojega je došlo 40-tak …

Tri slavonske gracije

Kada se rodila ideja o projektu Na dva kotača protiv predrasuda cilj je bio predstaviti …