Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je to opis dvorca Veliki Tabor smještenog iznad Desinića u hrvatskom zagorju, točnije u malom mjestu Hum Košnički. Dvorac je bio u vlasništvu grofova Celjskih koji su u to vrijeme vladali cijelom zagorskom grofovijom, a spomenuta nesretna priča uvijek se prenosi ukratko kao nesretna ljubav dvoje mladih. No što je prethodilo uopće toj nesretnoj ljubavi?

Fridrik, sin grofa Hermana II. Celjskog, bio je prisiljen oženiti se Elizabetom, kćeri jedinicom Stjepana Frankopana Modruškog a sve to kako bi se njegov otac domogao polovice Krka i gradova u Vinodolu.

DSC 0400Ljubavi između Fridrika i Elizabete nije bilo, pa ni kad im se rodio sin Ulrik. Fridrik je često s ocem Hermanom boravio u dvorcu Veliki Tabor pa se tamo zaljubio u lokalnu seljanku Veroniku Desnićku. U početku su tu svoju ljubav skrivali ali su je s vremenom sve otvorenije pokazivali i u javnosti. Kako to nije odgovaralo starom Hermanu, Fridrik i Veronika pobjegli su u Sloveniju a Herman je za njima poslao vojsku. Prije nego što su uhvatili Fridrika on je poslao Veroniku da bježi preko Gorskog Kotara i Kalnika do sela Sveta Margita gdje se trebala skloniti kod jednog seljaka kojega je Fridrik poznavao.

Hermanovi vojnici uhvatili su Fridrika a okrutni otac naredio je da ga se zazida u kulu u Celju, bez prozora i vrata samo s otvorom za hranu. Veroniku su također pronašli i priveli i organizirali suđenje u kojem su je optužili da je vještica. Nakon 48-satnog ispitivanja suci su izjavili:

Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen.

Međutim, Herman se nije mirio s tom odlukom i ubrzo je sudac pronađen mrtav, a Hermanovi vojnici ulovili su Veroniku i odveli je u Ojstric gdje su ju prema jednoj verziji bacili u ribnjak i ubili a prema drugoj verziji udavili su je u vjedru vode u dvorcu Veliki Tabor.

Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac.

DSC 0445Pune četiri godine Fridrik je proveo u zazidanoj kuli da bi ga otac na kraju oslobodio, ali nakon što je saznao da je Veronika ubijena psihički se slomio i nikad se od toga nije oporavio…

Ovakve povijesne legende uvijek golicaju i raspiruju maštu čitateljima, ali kada se nađete u tome dvorcu i kada znate sve ovo, ali i kada znate podatak da je 1982.g. prilikom čišćenja i restauracije dvorca, u ornulom zidu pronađena ženska lubanja, onda to cijeloj priči daje jedan sasvim drugačiji ton.

I zato dragi moji čitatelji, iako ljubavne priče nisu baš tema Moto Trip Croatia, volite se, živite po svome i ne slušajte nikoga tko vas spriječava u vašoj ljubavi. Pa ako i pogriješite barem se nećete cijeli život pitati što bi bilo kad bi bilo.

U svakom slučaju posjetite dvorac Veliki Tabor i uživajte u njegovoj ljepoti, u ljepoti prekrasnih zagorskih brega i bogatoj hrvatskoj povijesti.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek

 

 

Check Also

Prijedlog za izlet: Dvorac Trakošćan

Strašne prikaze i sablasti i čitavi odredi kostura koji oko Svih Svetih stupaju okolicom, grozni krici i urlici, jecaji, zmajevi koji žive u obližnjoj šumi… Sve su to legende o dvorcu Trakošćan koje zagolicaju maštu svakome avanturistu.

Prijedlog za izlet: Memorijalni centar Nikola Tesla

Jedna od najdražih kružnih vožnji mi je ona kada krenem s Raba pa idem do …