Prijedlog za izlet: Novi Vinodolski

Većina vas je svojim motorima često prošla kroz Novi Vinodolski ali možda se niste svi zadržavali u njemu. Stara gradska jezgra nalazi se na brdu iznad mora (najlakše se orijentirati po bijeloj crkvi koja dominira tim krajem). Upravo zbog toga što je centar malo po strani većina putnika samo prođe kroz ovaj lijepi gradić. Na ovoj stranici sam objavio i preporuku za izlet na Okruglo groblje i Nebeske labirinte a oni su jednostavno dio Novog Vinodolskog pa iz toga razloga preporučam cijelodnevni izlet u Novi. 

 DSC5745Obavezno sa obilaskom grada i okolnih vidikovaca i znamenitosti koji se nalaze na turističkom projektu Putovima Frankopana. Pisati o mjestima o kojima je već sve napisano prilično je nezahvalan posao. Uglavnom vam preostaje prepisivati od drugih i malo mijenjati rapsored riječi kako vas netko nebi optužio da ste mu ukrali tekst 🙂 S obzirom da sam ovu stranicu pokrenuo s ciljem da prvenstveno fotografijom dočaram ljepotu nekih mjesta u Hrvatskoj, i na taj način možda nekog bajkera potaknem da i sam ode na tu lokaciju, onda ću i ovaj puta objaviti par fotografija samog središta Novog Vinodolskog. Ipak prenosim i jedan dio iz bogate i burne povijesti Novog Vinodolskog.

“Prvo spominjanje Novoga u pisanom obliku datira iz godine 1288. kada se piše Vinodolski zakon. Frankopani su uspjeli staviti u zakon da im se prizna kako su oni priznata najviša sudbena vlast u Vinodolu i nad svim ljudima koji nastavaju vinodol (član 75), te zabranili održavanje općinskog vijeća ako nije nazočan čovjek knezeva povjerenja (član 57). Novi je ostao pod Frankopanima do 1671. kada je ubijen posljednji Frankopan.

Novi je u srednjem vijeku imao nekoliko teških godina i dana. 1496. godine Novi je stradao od kuge, a jedan od težih dana je i 27. kolovoza 1527. kada su Turci zapalili i opljačkali grad. Istu je sudbinu grad doživio 1598. godine kada su Mlečani pod zapovjedništvom admirala Ivana Bemba opljačkali grad i porušili tvrđavu Lopsica. Još je više grad stradao 29. kolovoza 1615. kada je posada grada Novoga išla u pomoć Uskocima za što su saznali Mlečani te napali slabo čuvan grad toga su dana Mlečani barbarski pobili starce, žene i djecu sve za slavu Venecije. Jedna od najstarijih građevina je stolna crkva sv. Filipa i Jakova koju je posvetio biskup Kristofor 1498. a koja je restaurirna 1520. godine. Matice krštenih postoje od 1650. godine, a matice vjenčanih od 1674. godine. Od glagoljičnog pisma ostao je sačuvan natpis na kapelici sv. Lucije datiran 28. lipnja 1499. godine, misal na glagoljici iz 15. stoljeća te nekoliko časoslova.”

 

Tekst i fotografije: Dražen Kasprek 

 

Check Also

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …

Prijedlog za izlet: Dvorac Trakošćan

Strašne prikaze i sablasti i čitavi odredi kostura koji oko Svih Svetih stupaju okolicom, grozni krici i urlici, jecaji, zmajevi koji žive u obližnjoj šumi… Sve su to legende o dvorcu Trakošćan koje zagolicaju maštu svakome avanturistu.