Prijedlog za izlet: Uvala Zavratnica

Planirate li izlet od kojeg očekujete otkrivanje novih i zanimljivih destinacija svakako posjetite Zavratnicu – “značajni krajobraz” i jednu od najljepših uvala hrvatske obale. Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima, te sadnjom drveća i niskog raslinja.

 U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije onda ni čudno da privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Iako se često navodi kao fjord, ovaj zaljev to nije jer nije nastao radom ledenjaka, već transgresijom (izdizanjem morske razine) i potapanjem ušća potoka nakon zadnjeg glacijala.
 
Nalazi se ca 15 minuta pješice udaljeno od Jablanca i 100 kilometera južno od Rijeke. Najlakše je doći s jadranske magistrale u blizini gdje se skreće za Rab. Treba vam cca 5 minuta nakon što siđete s magistrale. 
 
Sa vidikovca se sasvim dobro vide ostaci potopljene njemačke teglenice iz 2. svjetskog rata koja je prava atrakcija turistima koji masovno dolaze u Zavratnicu turističkim brodovima s Raba i okolnih mjesta. 
 
Ako iznad Zavratnice dođete kada nije prevruće i ako imate adekvatnu obuću za hodanje, onda preporučam da motor ostavite gore na vidikovcu i da se pješice spustite uskom stazom do uvale. Sasvim je drugačiji doživljaj Zavratnice kada ste dolje u uvali. A kada ste već dolje onda se 15-tak minuta ugodnom stazom uz more prošetajte do Jablanca na kavu. Sve skupa izgubit ćete dva sata (uživanje uz kavu na suncu uračunato) i doživjeti nešto sasvim novo i drugačije. Nećete požaliti!
 
 
Tekst i fotografije: Dražen Kasprek 
 

Check Also

Prijedlog za izlet: Ogulin – grad legendi i bajki

Podno planine na mjestu ispod kojega se protežu kilometri špilja i podzemnih dvorana, u dubokom …

Prijedlog za izlet: Dvorac Veliki Tabor

Bajkovito mjesto u bajkovitom okruženju sa ne baš bajkovitom pričom o nesretnoj ljubavi, ukratko je …